Скрининг за латентна тубекулозна инфекция
Дата: 01.06.2013

Изпълнявайки плана на Ротари клуб Айтос за месец май нашият приятел д-р Феим Мурад и неговия екип реализираха здравния проект” Скрининг за латентна тубекулозна инфекция”

Скрининг за латентна тубекулозна инфекция
Изпълнявайки плана на Ротари клуб Айтос за месец май нашият приятел д-р Феим Мурад и неговия екип реализираха здравния проект” Скрининг за латентна тубекулозна инфекция”
Туберкулозата е сред социално значимите заболявания.Тя се превръща в социален медицински и икономически проблем на обществото.Заболяването води до намалена трудоспособност,повишена инвалидизация и смъртност.
Общата заболяемост унас е 40 на 100000 души население,като тенденцията през последните години е задържане и постепенното и намаляване.
Рисковите групи сред населението са:ромската общност,контактите с пациенти,болни от туберкулоза,домуващите в старчески домове и в домове за хора с психични разстройства,затворници,хора,злоупотребяващи с алкохол и такива с отслабена имунна система.
Целта на настоящото изследване сред потребителите на социалната услуга”Дом за стари хора” е да се търси латентна/скрита/ туберкулозна инфекция и насочване към специализирано болнично лечебно заведение.
При изследването бяха обхванати 20 домуващи в Дома за стари хора в гр.Айтос ,като на17.05.2013г. се извърши кожния тест Манту,който бе отчетен на72-я час на20.05.2013г.
В резултат на изследването се отчете положителна проба при едно лице,което бе насочено за рентгенография на белите дробове. Резултатите от направеното тестуване бяха отразени в медицинска документация.Последните 10 новини

» Ротари клуб Нова Загора - "Спомоществовател на образованието"
» Международно сътрудничество РК Добрич - РК Измаил
» Ротари клуб – Разград, съорганизатор на конференцията „Нови индустрии, дигитална икономика, общество – проекции на бъдещето – II”
» ДГ Митко Минев в Ротари клуб Провадия
» 4 месеца след началото на ротарианската година 74 процента от целите посочени от клубовете за фонда EndPolio са изпълнени
» Послание на ДГ Митко Минев за м.ноември 2019
» Ротари Клуб Харманли, проведе официална среща с Ротари Клуб Нингбо, Китай
» Три подготвителнни семинара - три невероятни събития във Варна, София и Ямбол
» Списанията на Ротари – България 1933-1941
» Вечер на печените кестени и младото вино