Откриващо обръщение от ПДГ Бабис Атанасиадис на 6-та Конференция на Д2482
Дата: 16.06.2013

Дами  и господа,
Първо бих искал да изразя топлите поздрави и обич от страна на Президента на РотариИнтернешънъл – Танака, както и най-добрите му пожелания за успешна Конференция.
При откриването на Конференцията, искам да приветствам всички ви с Ротариански чувства на обич , приятелство и целомъдрие, на това прекрасно събитие, което беше подготвено от РК Шумен и Гуверньора Атанас. Също така искам да благодаря на всички почетни гости, които отговориха на поканата на Гуверньора с такова желание и да ви кажа, че за нас е чест да сте сред нас тази вечер.


ОТКРИВАЩО ОБРЪЩЕНИЕ
 
Дами  и господа,
Първо бих искал да изразя топлите поздрави и обич от страна на Президента на РотариИнтернешънъл – Танака, както и най-добрите му пожелания за успешна Конференция.
                При откриването на Конференцията, искам да приветствам всички ви с Ротариански чувства на обич , приятелство и целомъдрие, на това прекрасно събитие, което беше подготвено от РК Шумен и Гуверньора Атанас. Също така искам да благодаря на всички почетни гости, които отговориха на поканата на Гуверньора с такова желание и да ви кажа, че за нас е чест да сте сред нас тази вечер.
 
Дами и господа,
Чувствам за задължителна нуждата да призная пред всички ви, че в този така важен момент, от този подиум, съм преизпълнен с множество чувства на радост и емоции.
Радост: Понеже съм сред стари и добри приятели, но също така и сред нови, с които ще изградим Ротарианската наковалня на приятелството, което ще продължи още много години, понеже само Ротари има такъв потенциал.
Емоции: Понеже съм на това място, където днес бие сърцето на Ротари в България, Ротари Дистрикт 2482 , който аз ценя и уважавам, понеже имах удоволствието да бъда негов Гуверньор през 2001-2002 година.
 
 
 
Също така присъствах на всички важни събития, които Дистрикт 2482 организира под напътствията на отличаващия се лидер от световна големина – Калчо Хинов. Включително и 100-ната годишнина на Ротари, на която присъства и Президента на РИ. По време на „Форума на Мира”, на който беше и Президентът Лий. На конференцията на Калчо, Наско Начев и Анелия, както и на уникалния Институт на Зона 20Б, на които присъстваха и бъдещия Президент на РИ – Калиян Банерджи и Директора Оуори, който беше един от най-добрите Институти според него.
С тези думи завършвам обръщението си и обявявам откриването на VI–тата Конференция на Дистрикт 2482 като пожелавам всичко най-добро за нейния успех.
Благодаря ви!
 
Какво трябва да направим за Ротари и какво очакваме от Ротари?
 
         Този много важен момент в живота на Дистрикта ни, когато мандатът на Дистрикт Гуверньора наближава своя край, е отлична възможност за размисъл, за оценка и обновяване на мислите ни относно ролята на Ротари. Тя е източник на високо удовлетворение за мен, а идеята за човекът на
солидарността и вдъхновението на нашият велик Пол Харис, се е разраснала и развила в това, което е Ротари в момента – най-старата и голяма организация за служба в света.
Факт е,че този дух се е разпространил сред умовете и сърцата на Ротарианците по света, изразявайки се в модерен свят по всеки един практически начин и в демонстрация на лично достойнство, изразено чрез свобода.
Ротари е идея, която се фокусира върху своите дейности в  бъдещето, като повтаря най-добрите традиции на своето  богато минало– традиции , които оформят най-великите форми на настоящето. Това е духът на служба и приятелство. Дух на международно разбирателство. Дух на толерантност и солидарност. Духът е идея, която трябва да се роди в сърцето на всеки Ротарианец и след това да излезе навън, изпълвайки Клубовете  и Дистриктите ни. Идея , която трябва да се
разшири чрез и над този свят. Един всемогъщ дух, който ще  ни позволи да работим заедно с цел развиване и постигане на целите на Ротари по целия свят. Нека тогава съградим бъдещето, за да приветстваме възможностите, които чакат Ротари в този нов век. Вече отмина цял век- век, характеризиращ се  с действие – служба– солидарност– разбирателство и много работа.
Преди осем години ние навлязохме в нова Ротарианска епоха, с нови програми , както и с нови визии, с нови очаквания, надежди и с най-важното за момента- с опит,познания и повече желание да работим и да правим добро в света. Сега имаме шанс да убедим предимно себе си, както и нашите приятели – хората, че сме решили да живеем съвместно в глобална общност без дискриминация на нации, хора и култури, без противоречия и съперничество, където разбирателството и приятелството между хората на тази Земя ще надделее и ще създаде световен мир.
Чували сме статистиките, които сочат, че има около 1 млн. и 200 хил. (1.200.000) Ротарианци по света. Но ако трябва да съм честен, аз не мога да се съглася с тези статистики. Аз вярвам, че им милиони повече Ротарианци. Просто ние все още не сме ги открили и поканили да станат такива, но в техните сърца, те вече са с нас. Тяхната философия за живота е същата като нашата.Те са Ротарианци, но не са членове на даден Ротари Клуб, докато някой от нас не ги покани да се присъединят!
От друга страна, има много хора, които са членове – вие, както и аз ги познаваме – които могат да носят емблемата на Ротарианец , но всъщност не са наистина с нас. Важно е да предприемаме по-драстични действия в регистрирането на нови членове, в обучението на хора и тяхното обединяване, в подсигуряването на съществуващите Ротарианци като позволяваме на организацията ни да ги докосне.
Не става въпрос за това, че правим Ротари Клубовете част от местните им общности, ощетявайки ги, което битува сред част от нашите приятели – съграждани, някои от  които твърдят, че ни познават по-добре, отколкото ние самите се познаваме – които организират хитри инсинуации срещу нас или дори ни нападат открито. Нашият отговор към тях, трябва да се претвори в действия, а не в думи.
Кой ви приветства в тридесет и трите хиляди (33 000) отделни Клуба в сто осемдесет и трите страни и географски региони в света? Кой ви предоставя най-добрите приятели в света? Кой подкрепя хората, които обичате? Кой го интересува?
Кой ви запозна с лица от различни раси, езици, цветове, националности, култури, политически убеждения, вероизповедания и религии – и ги направи ваши приятели?
Кой ви покани да опитате нещо по-велико от собствения ви личен интерес? Кой ви покани да опознаете нещо по-велико от собствения ви личен интерес? И още по-важното тази година–  към кого смятате да протегнете ръката си и да то докоснете? Има толкова много работа за вършене. Толкова много проблеми за решаване. Има толкова много конфликти, които да спрем, толкова много болести за унищожаване, толкова много гладни, които да нахраним, толкова много деца, които да обучим, толкова много хора, на които да помогнем и още толкова много, които да докоснем, толкова много мир, който трябва да изградим, толкова много задължение, които да изпълним.
“Има само два вида хора”, е казал Джон Адамс. “Тези, които дават обещания и тези, които ги спазват”. Ако трябва да предскажем бъдещето, то тогава нашето първо притеснение, разбира се, трябва да са младите хора. Запознай младите хора с Ротари и тогава ще имаме брилянтно бъдеще,
към което да се стремим.
След като разбрахме необходимостта от включване на млади хора в бъдещето на Ротари и в обществото като цяло, ние създадохме Клубове за определени възрастови групи сред младите – чрез програми като Ротаракт и Интеракт. И в този ред на мисли, бих искал да поздравя Дистрикта ви понеже той е лидер в Балканския регион и показа интерес към организирането и създаването на нови Клубове, той успя за рекордно кратко време (около 20 години), да организира армия от 87 Ротари Клуба, както и 47 Ротаракт Клуба и 50 Интеракт Клуба.
Ние трябва да повишим членството, за да подобрим Ротари– Ротари, която се бори за интеграция, честност и служба. За Ротари, която е отдадена на службата най-много и е над всички други организации. Ротарианците вярват в безкористната служба. А тази служба носи свое собствено удовлетворение: “Най-добре печели този, който служи най-добре”.
Важно е да разширяваме Ротари , за да продължим превъзходната работа, която вършим. От витална важност е Ротари да продължи да расте, за да можем, всички заедно, да помагаме на организацията да се движи напред. Бъдещето на Ротари е поставено в нашите ръце, в ръцете на всеки един член. Моля всеки от вас да доведе поне по един нов член.
Направете това днес! Ротари се състои от тридесет и три хиляди отделни Клуба, като всеки от тях е зает да прави добро за общностите по света. Ротари се състои от мъже и жени, даващи от себе си, за да подобрят света–  и това е уникалното качество, което отличава Ротари и всичко, което тя прави.
Ако стремежа ни към добра воля, мир и международно разбирателство трябва да има някакъв смисъл, то всеки един от нас, като Ротарианец, е длъжен да действа. Имаме силата да променим света. Вашата отдаденост ще бъде пример за това. Вашето действие ще даде на Ротари, нов живот.
Да! Наистина, вие сте единствените, които могат да постигнат истинска промяна. Нашата организация позволява да осъществяваме радикални промени в човешкия живот. Тази задача е дар за целия свят, от Ротарианците. Заради това постоянните ни усилия са задължение на Ротарианците.
Мои скъпи колеги,
Общественият имидж на Ротари , по същество, е най-вече отражение на всичко, което сме преживели по време на срещите си. Той е отражение на нашите дебати, на нашите притеснения и на желанието ни за общество на приятелството, любовта и силата в отношенията ни с най-близките ни– взаимоотношения, белязани от нашата специфична философия, без дискриминация срещу хора или нации. Различните програми на Фондация Ротари са наш личен принос за света. Те са инструмента ни за отговор на многото нужди на братята ни.
Чрез програмата за Матчинг грантове, ние предоставяме на семействата, възможността да нахранят и облекат децата си, откриваме света на четенето и писането пред тези, които в противен случай нямаше да могат да четат и пишат, лекуваме болните и внасяме удобство за самотните. Чрез нашите Грантове „Здраве, глад и хуманност” (3-H)  ние помагаме на цели общности да останат независими и самостоятелни.
Чрез програмата ни за Групов Образователен Обмен , ние споделяме професионални етики и информация, помагайки те да прескочат културните граници.
Чрез Посланическите си стипендии, ние споделяме познанията с младите хора и премахваме стените на нетолерантността и неразбирателството. Стипендиите са инвестиция, не само обучение, в нашите хуманитарни обекти.
С програмата ПолиоПлюс, ние развихме невероятна здравна мрежа, която комбинира потенциала на обществените организации и частните сектори. Ние изградихме ценни връзки с групи като Световната Здравна Организация, УНИЦЕФ, както и с Фондацията „Бил и Мелинда Гейтс”,  далеч надвишавайки границите, които някога са ни разделяли. Тези взаимоотношения поставиха основите на сътрудничество за бъдещото здраве. А общия резултат за тези наши усилия ще бъде елиминирането на детския паралич от планетата Земя и  това ще е божествения дар от Ротари, за децата по целия свят. Все още, никоя от тези програми не може да бъде изпълнена само чрез употребата на пари. Те изискват времето и интелигентността на всички Ротарианци. Това, което вие сте внесли в програмите ни, са човешките качества – грижа и състрадание. Финансовите приноси може да са горивото, с което програмите се движат, но вие – сами по себе си, сте двигателят, който гори това гориво. Като Ротаринаци вие имате нещо специално, нещо уникално, което развива хуманитарните ни начинания. Това нещо са вашите сърца- сърца, които ви карат да се грижите за света около вас, сърца които ви казват че колкото повече давате, толкова повече ще
получите. Чрез дарения за Фондация Ротари, вие правите инвестиция– инвестиция в мира и просперитета на хората по света.
Инвестирането на пари , но също така и на добра воля и пламе свобода от зависимостта. Името на Ротари се асоциира  с надеждни хора, предлагащи службата си доброволно, хора които могат да повлияят на другите, които дават вместо да взимат, които дават качество на общностите ни. Със своята процъфтяваща Фондация, Ротари ще просъществува още много години, носейки здраве, мир и щастие до всички ъгълчета на света.
Поднасям искрените си поздравления на всички ви за всичко, което сте направили, за всичко което правите и най-вече поздравявам моя скъп приятел Гуверньора Атанасов за безпрецедентната му работа по време на службата му. Също така, ДГЕ – моя скъп приятел Валентин Стоянов , който постави високите стандарти за бъдещата година. Поздравленията са и за откривателя на Ротари в България – Калчо Хинов, чието ръководство беше признато в целия свят и е уважавано от всички паст и настоящи Президенти на РИ, както и от всички Директори на Фондация Ротари. Искам също
така да поздравя и всички Паст Гуверньори, за приноса им да направят Ротари в България, това, което е днес, Начев– Любен– Пламен– Красимир и моята скъпа Анелия. Новият дух на сътрудничество ще ни води през трудностите, които промяната на обществото неминуемо предизвиква. Ще ни насърчи да продължим да гледаме оптимистично на бъдещето, дори когато разчитаме на богатите традиции на миналото, които винаги трябва да помним и, на които винаги трябва да разчитаме и да извличаме сили и вяра за бъдещето. Това е новият дух на Ротари – дух на ново хилядолетие, на нов милениум и на нова визия за Ротари.
Аз съм абсолютно убеден , че можем да успеем и успехът ни ще гарантира бъдещето на Ротари. Заедно ние можем да работим по засилването на предаността и отдадеността на нашите членове, по по-пълната ни ангажираност при изпълнението на нашите благородни и морални принципи и по промяната на позицията ни с цел създаване на правилната атмосфера за действие чрез сътрудничество. Заедно ние можем да постигнем нужните промени, изграждайки по-силна Ротари, с по-ефективни Клубове– Ротари на 21 Век. Ясно е, че се предвижваме към бъдещето, което ще се характеризира пряко от тревожни нужди и големи възможностиНие – ротарианците, сме в идеална позиция да действаме като мост между проблемите и възможностите. Ние сме силно представени в богатите, технологично развити страни и също така в страните , които едва успяват да покрият основните човешки нужди. Така че, нека използваме това присъствие – и уникалната перспектива, която то ни дава – за да споделим креативния дух на Ротари и да го разпространим във всяка част на планетата.
 
Ротарианци и колеги,
Вярвам, че  Ротари трябва да остане вярна на принципите си през новото хилядолетие. Като използваме динамично и правилно принципите си, Ротари винаги ще е в крак с успеха и прогреса в по-широките форми на комуникация. Чрез задържането на идеологичната идентичност – непокътната, тя може да осигури бъдещата комуникация и успех в привличането на нови членове , които не само  ще се присъединят към нашата организация, но и ще останат в нея. Вярвам, че с цел да продължим – като със сигурност ще продължим напредъка си в трето хилядолетие и втори век – Ротари трябва никога да не изгубва своите основни принципи и философия.
Ротари трябва да запази идентичността си, трябва да запази – в което съм напълно сигурен– независимостта си, за да продължи да изпълнява своите хуманитарни програми, най-вече на местна база, но и също така чрез Фондация Ротари – на международно ниво. Ротари ще продължи да действа като истински мост на споделената хуманност и братство между различните хора по света. Ротари се наслаждаваше на велик прогрес по време на ХХ век, защото имаше възможността да създаде уникални сили. А тези сили се състоят от факта ,че тя предлага средства за изразяване за всички, които вярват че духовните ценности са точно толкова важни, колкото и материалните, ако дори не са и по-важни. Когато нещата в обществото не вървят добре, когато икономическите и социални проблеми се повишават, когато другите асоциации и организации се договарят, тогава Ротари трябва да продължава да бъде твърда като скала на интеграцията и морала. Социалната стабилност ще бъде плодът  от нашата борба за справедливост. Това, което ние знаем е нищо, в сравнение с това, което можем да научим и в което можем да се превърнем. Всичко, от което се нуждаем са същата обща визия и ентусиазъм, които виждаме в нашите Ротариански лидери.
Мои скъпи колеги,
Няма нужда да търсим изкуствено налагане, за да съществуваме. С убеждението ,че всеки от нас е съден по своите дела, трябва да изучим всички възможни начини, чрез които можем да постигнем по-голяма обществена осведоменост за работата, която вършим, без прекомерна реклама,  доколкото това е нужно и ако сме заслужили – вследствие на резултатите от нашите действия. Задачата ни, мои уважавани колеги, е приятна и много ценна, а ние – Ротарианците сме горди с нашия капацитет. Ние ще бъдем удовлетворени, като активно участваме в  изграждането на ново общество, което постоянно се подобрява.


Бабис Атанасиадис , Конференция на Д2482