Интервю на Валентин Стоянов - ДГ 2013/2014 публикувано във в. Марица
Дата: 16.07.2013

С Ротари можем да променим живота, трите клуба в Пловдив са пример за сплотеност
Валентин СТОЯНОВ, Дистрикт гуверньор 2013/2014 г.
Дистрикт 2482 България


Ротари Интернешънъл е доброволческа, хуманитарна и благотворителна организация. В света има повече от 32 000 Ротари клуба в повече от 200 страни с над 1,2 милиона членове. Цел на организацията е да събира на едно място лидери в бизнеса и различни професии, които доброволно да отдават времето и уменията си, за да служат на своите общности и света. Първият Ротари клуб е създаден през 1905 в Чикаго, (САЩ) от адвоката Пол Харис. 
Първият Ротари клуб в Пловдив е основан на 20 май 1939 година. Основоположници са 19 пловдивски граждани с различни професии. През 1941 година всички Ротари клубове 
в България са обявени за противодържавни и забранени. На 4 .09.1991 година чрез окончателното обединение на три инициативни групи е възстановено ротарианството в Пловдив със създаването на Привиъс Ротари клуб с президент Атанас Чаушев. Всяка  ротарианска година, която започва на 1 юли, се сменя ръководството на всички нива ­ 
клубно, дистриктно, международно.

Валентин СТОЯНОВ, Дистрикт гуверньор 2013/2014 г.
Дистрикт 2482 България

-  Г-н Стоянов, на 1 юли стартира новата ротарианска година. Какви предизвикателства стоят пред ротарианците в България?
-  Предизвикателствата са много сериозни. Първото е борбата с полиомиелита в световен мащаб, която се води вече 28 години. За щастие с помощта на всички ротарианци през 2003 година Европа и България бяха обявени за зона свободна от полиомиелит, но в света все още има три държави, в които този вирус продължава да съществува. Нашата цел е окончателното му ликвидиране. Счита се, че до две години може да се случи това. Световната здравна организация и фондация “Бил и Мелинда Гейтс” припознаха в Ротари един сериозен партньор при борбата с полиомиелита. Второто голямо предизвикателство пред ротарианците в България е, че за първа година клубовете започват да работят по нова визия на Фондация Ротари. Това ни дава възможност да реализираме по-стойностни и устойчиви проекти.

- Какви проекти ще реализирате през годината?
- Новата визия е свързана с реализирането на проекти по приоритетни области като чистата вода и канализация, детско и майчино здравеопазване, профилактика на болестите, образование и не на последно място мир и разрешаване на конфликти, където ги има. Средствата, с които Фондация Ротари подпомага проектите, вече са повече. Пловдивските клубове ­ Ротари Пловдив, Ротари Пловдив-Пълдин и Ротари Пловдив-Филипополис, имат опит и лично аз се надявам, че те ще са едни от първите в страната, които ще успеят да реализират такъв проект. В края на миналата година трите клуба спечелиха сериозен проект, насочен към хора със зрителни увреждания, и ще им доставят специална апаратура, с която да работят. Освен това компютри с Брайлова азбука се предоставят на Народна библиотека “Иван Вазов”, както и в четири големи учебни заведения. За Пловдив положителният пример е, че трите клуба в последните години си подават ръка, а не работят самостоятелно на отделни писти. Разбира се, продължават инициативите за всеки клуб, които са традиционни. Ротари клуб “ Пловдив”, например дава всяка година по 3 стипендии на талантливи деца на името на Атанас Чаушев. Проектът на Ротари клуб Пловдив-Пълдин “Народните будители и аз” вече добива национален мащаб и дори се осъществява под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова.

- Колко са ротарианците в България и кои по-известни политици членуват в клубовете?
- 87 клуба имаме във всички областни градове, с изключение на Перник. В Пловдив област има клубове и в Карлово и в Асеновград. Над 2200 души членуват при нас. Имаме младежки програми: Ротаракт за младежи от 18 до 30 години и Интеракт за деца от 14 до 18 години. Там членуват съответно 700 и 500 млади ротарианци. Стремим се да създаваме бъдещи лидери. Философията на Ротари е да бъдат канени хора, които са лидери в своите професии. В този смисъл ние квалификация “политик” нямаме. Да, в годините е имало политици ротарианци, но това са били преди всичко професионалисти в отделни области, които са се занимавали с политика. Сега няма висши политици, които да са членове на Ротари. Но това не пречи, когато имаме идеи и добри проекти, да ги търсим. Ние им помагаме с експертно мнение. Имаме добри взаимодействия с местните власти. В моя клуб в Стара Загора имаше период, в който кметът, председателят на Общинския съвет и депутат, и тримата от различни партии, бяха наши членове. Ще ви спомена само две имена на ротарианци в световен мащаб ­ Уинстън Чърчил ­ министър председател на Великобритания и Папа Франциск I, почетен член на един Ротари клуб от Аржентина.

- Вие откога членувате в Ротари и каква е вашата амбиция като член на клуба?
- Лекар съм по професия, специалност уши-нос-гърло. Доцент съм в Тракийския университет Стара Загора. Вече 16 години съм ротарианец. Бил съм и президент на клуб, и асистент на дистрикт гуверньора. Фондация Ротари ми е много близка, защото пет години съм отговарял за нея. Амбицията ми е да укрепим дистрикт 2482 България, с който се гордеем, защото е млад в новата история. Създаден е на 1 юли 2007 година. Родното му място е Пловдив и първият гуверньор беше Наско Начев. Основното е припознаването на организацията ни като добър партньор. Дори ООН тази година направи специална сесия, на която покани президента на Ротари Интернешънъл и председателя на фондация Ротари по темата полиомиелит. Надяваме се и в България това доверие да се възвърне. Ние имаме 80-годишна история в България, но тя е с доста голямо прекъсване. След Втората световна война по чисто политически причини е забранена организацията. Сега наново набираме сили, но мисля, че районът, за който работим, сме организация за пример.

- Битуват легенди, че Ротари е тайна организация...
- Това наистина може да го отнесем към рубриката “Митове и легенди”. Напротив, не само не сме тайна организация, но винаги сме отворени към проблемите на обществото. Дори една от амбициите ни сега е свързана и с публичния имидж на Ротари и да се знае от хората какво са направили ротарианците в града, в който живеят. Всичко в нашата организация си е публично.Така че се надяваме да намерим партньори за наши проекти и инициативи.

- Като лекар какви са впечатленията ви ­ от какво боледува нашето общество и какво лечение може да му се приложи?
- Нашето общество в момента боледува повече от бездуховност. Лечението е добронамереност, приятелство, споделяне. Само тогава нещата могат да се решат. Не с конфронтация и агресия. Основното е да споделяме и да слагаме открито проблемите на масата, като целта е с добронамереност да се търси решението.

- В момента ситуацията в страната е напрегната, хората са разделени “за” и “против” правителството, “за” и “против”президента. Какво може да ни обедини и кой?
- Това ми е трудно да кажа, защото един от принципите на ротарианството в световен мащаб, който е помогнал на организацията да съществува 108 години, е, че не се позволяват разговори относно политика, религия и етническа принадлежност. Разбира се, че всички сме хора и извън своите клубове всеки си има своите предпочитания и мнения.

- Все пак каузата, която може да ни обедини като нация?
-  Труден въпрос към мен. Важно е всеки да вижда в личен план шансове за по-добро бъдеще. Да започнем да променяме най-напред себе си и после общността, в която живеем. Духовното начало е много важно. Темата на настоящата ротарианска година е “Променяй живота с Ротари”.

- Защо един от първите градове, които посещавате, след като бяхте избран за дистрикт гуверньор, е Пловдив?
-  Пловдив е един от любимите ми градове. Тук съм пребивавал до 25-та си година, тъй като съм следвал медицина. Пловдив е първият град, в който правя едновременна среща с членовете на Ротари клуб Пловдив и Ротари клуб Пловдив-Филипополис и двата Ротаракта и Интеракта. Тук се работи заедно и водеща е службата на обществото. Имам сантименти към Пловдив, ротарианците тук имат моята подкрепа и аз разчитам на тяхната.


Ротари Интернешънъл , Ротари клуб , лидери в бизнеса , Атанас Чаушев , Валентин СТОЯНОВ , Дистрикт гуверньор