Петото авеню на служба – СЛУЖБА НА МЛАДЕЖТА
Дата: 22.07.2013

Започва една нова ротарианска година, в която за пореден път ще формулираме нашите цели, приоритетите в клубовете и основните си проекти за годината.
И през новата ротарианска година в клубовете си ще работим по най-важните младежки програмиРотаракт, Интеракт, RYLA, международен младежки обмен.
Вярвам, че всичко, което прави Ротари, е важно!
Но също вярвам, че нищо не е по-важно за бъдещето на Ротари от програмите за новите поколения.


Уважаеми президенти на клубове,
Председатели на комисии за МЛАДЕЖКИТЕ ПРОГРАМИ,
скъпи ротариански приятели!
 
Започва една нова ротарианска година, в която за пореден път ще формулираме нашите цели, приоритетите в клубовете и основните си проекти за годината.
 
И през новата ротарианска година в клубовете си ще работим по най-важните младежки програмиРотаракт, Интеракт, RYLA, международен младежки обмен.
Вярвам, че всичко, което прави Ротари, е важно!
Но също вярвам, че нищо не е по-важно за бъдещето на Ротари от програмите за новите поколения.
Петото авеню на служба – СЛУЖБА НА МЛАДЕЖТА.
 
Един от приоритетите на РОТАРИ, набиращ всяка година все по-голям потенциал  и значение! Поради същността си!
           Поради това, че младостта винаги е била двигател на прогреса!
           Поради това, че в световен мащаб средната възраст на ротарианците нараства и Ротари се нуждае от свежия заряд на младите!
           Поради това, че младите са неизчерпаем извор на енергия, на идеи, на възможности, на желания, на действия!
          Когато Ротари  подкрепя и обгрижва младите си приятели от Ротаракт и от Интеракт, както и младото поколение в своята общност и по света,  означава, че инвестира в своето бъдеще!
 
Ако все още не сте структурирали в своя Ротари клуб Комисия за МЛАДЕЖКИТЕ ПРОГРАМИ, то сега е моментът да го направите. Независимо от това, дали вашият клуб спонсорира Ротаракт или Интеракт клуб, Комисията за МЛАДЕЖКИТЕ ПРОГРАМИ е един гарант за това, че в клуба си ще работите под различни форми с младежите в общността, които са нашето бъдеще.
 
Клубовете Ротаракт и Интеракт в България се развиват и умножават. Като младежки програми на нашите Ротари клубове те са неизчерпаем извор на енергия и идеи за самите нас. В същото време те се нуждаят от нашето непрескъснато сътрудничество и постоянно участие в техните проекти и клубна дейност. С нашия житейски и професионален опит ние ротарианците можем да бъдем добрият пример за тях.
 
Обръщам се с апел към всички клубове, които спонсорират Ротаракт или Интеракт клуб – нека присъстваме в живота на тези клубове, нека бъдем част от проектите им / с финансови средства, с логистична подкрепа, с морална опора, с позициите си, които имаме в обществото/.
 
По – специално искам да обърна внимание на работата ни с Интеракт.
·         Всеки Интеракт клуб трябва да има ротарианец съветник, който е член на спонсориращия Ротари клуб. Този човек трябва да присъства на срещите на борда и Интеракт клуба и да дава съвети при организирането на проекти за служене, дейности по събирането на средства и ръководенето на клуба. Ротарианецът съветник също така служи като връзка между Интеракт клуба и спонсориращия Ротари клуб.
 
·         Конституцията на Ротари и възрастта на интеракторите ни задължават при провеждане на техните редовни сбирки, при осъществяване на техните проекти и пътувания, винаги да бъдат придружавани от наш представител – ротарианец. Нека това да не бъде единствено и само  определеният съветник  от клуба.  Когато повече ротарианци се включват в дейността на Интеракт ние ще покажем, че те са значими за нас и че в създаването на клуба им сме търсили устойчивост , реални резултати и желание за съвместна работа.
При участия на интерактори в обучителните семинари, в асамблеите и конференциите на Инетаркт, по конституция ние сме задължени да изпращаме ротарианец придружител на интеракторите.
Моля клубовете наистина да изпълняват това свое задължение, тъй като отговорността е изцяло наша.
 
Нека всеки Ротари клуб да провери състоянието на спонсорираните от него Ротаракт или Интеракт клубове.
Изключително важно е те да имат балансиран членски състав – членовете да бъдат от различни възрасти, така че клубовете да не бъдат застрашени от  масово напускане на членове, поради навършена възраст.
Ако в младежките ни клубове има застой и липса на активност, нека осъществим съвместен проект с тях.
Да ги поканим на наша редовна сбирка, да участваме в техните редовни сбирки, да организираме изнесена сбирка, да се повеселим заедно!
Всичко това ще даде резултати!
 
Какво можем да направим в нашите Ротари клубове за спонсорираните от нас Ротаракт и Интеракт клубове:
 
-          Съдействие за укрепване и съживяване на Ротаракт и Интеракт клубовете
-          Съдействие и стимулиране за участие на Ротаракт и Интеракт клубовете
o   в ПЕТС
o   в асамблеите и конференциите на Ротаракт и Интеракт
o   в обучителните семинари на Комисиите на Ротаракт и Интеракт
o    в обучителните семинари за нови членове на Ротаракт и Интеракт
o   В RYLA семинарите
o   В програмите за международен младежки обмен
o   Седмицата на Интеракт /включваща 05.11/
o   Седмицата на Ротаракт /включваща 13.03/
o   Дистриктни и клубни проекти
 
- съдествие и напътствие за професионалното ориентиране на младите поколения в общността  / продължаване на програмите „На работа с ротарианец”, „Час по бизнес” и др./
            - съдействие и напътствие за личностното израстване на ротаракторите и интеракторите
            - съдействие и напътствие за формиране на лидерски способности и лична почтеност на членовете на Интеракт и Ротатаркт клубовете
            - съдествие за изграждане на надклубни лидери
            - съдействие за осъзнаване на важността на развитието на международното сътрудничество и добрата воля по целия свят и в нашата общност
     
            Нека не забравяме, че членството в Интеракт клуб е трамплин към членството в Ротаракт клуб, а членството в Ротаракт клуб е трамплин към членството в Ротари клуб.
            Какво по-хубаво от това, да очакваме нови попълнения в нашите клубове от членовете на Ротаракт – едни прекрасни млади хора, които живеят с идеите на Ротари.
            Нека не забравяме, че навършвайки 30 години, ротаракторите са най – надеждният резерв, сред който да намерим нови ротарианци.
 
      Създаване на нови Ротаракт и Интеракт клубове
 
      Основна задача в работата на Ротари клубовете е укрепването и заздравяването на съществуващите Ротаракт и Интеракт клубове.
      Създаването на нови Ротаракт и Интеракт клубове  нека да не бъде самоцел. Това следва да бъде осъзнат, добре обмислен и организиран процес и то пожелателно само от Ротари клубове, които не са спонсорирали до сега Ротаракт или Интеракт клубове.
 
      В случай, че виждате потенциал в група млади хора да създадат нов Ротаракт или Интеракт клуб, то по-добре те да встъпят в съществуващите клубове и да съживят дейността им.
      Нека не пропускаме, че инициативата в тези дейности следва да бъде на Ротари клуба, защото Ротаракт клуб и Интеракт клуб са МЛАДЕЖКИ ПРОГРАМИ на Ротари клуба. Цялата отговорност по създаването, организирането и функционирането на Ротаракт или Интеракт клуба е на Ротари клуба спонсор!
 
            Уважаеми ротариански приятели,
 
            Постоянното обучение и образоване за Ротари  на нашите млади приятели от Ротаракт и Интеракт също е наше задължение и привилегия.
            Обръщам се към всички клубове с молба поне веднъж в месеца да присъстваме на редовни сбирки на спонсорираните от нашите клубове Ротаракт и Интеракт клубове с подготвени кратки теми под формата на лекция или дискусия за отделни аспекти на Ротари.
            Обръщам се към всички Ротари клубове и с молба да абонираме за сметка на клубовете ни  с по 1 брой списание „Ротари на Балканите” спонсорираните от нас Ротаракт и Интеракт клубове. Това би допринесло до голяма степен за приобщаването на младите ни приятели към всичко, което се случва в нашия Ротари Дистрикт, а също и към световните събития в Ротари.
 
            Участието на ротарактори и интерактори в RYLA семинарите ще обогати нашите млади приятели в много посоки.
            В днешния ден, фокусирани върху технологиите, които често ограничават човешкото взаимодействие и лично общуване, ние се нуждаем от програми, които се фокусират върху човешките умения, върху изграждането на лидерски качества, за обучението за работа в екип. Това е, което RYLA осигурява.
           За Ротари, това е добра възможност да  запознае младите хора какво е Ротари, какво прави Ротари. Това е шанс да покажем на  заинтересованите младежи тази пленяваща възможност, която Ротари им предлага, за стипендии, възможност за пътуване, както и възможността да се служи безкористно и да се прави добро в света.
 
 
Международният младежки обмен е един от най-добрите инструменти за културното разбирателство и за укрепване на мира по света. Чрез програмите за младежки обмен младите хора опознават света, опознават културата и традициите в държавите по света, създават трайни приятелства и формират своето непоколебимо желание за приятелство и мир.
 
Скъпи ротариански приятели,
 
Имаме огромно поле за действие, нашите млади приятели ни очакват и ние можем да им бъдем полезни!
 
Нека го направим!
 
Пожелавам на всички успешна ротарианска година в безкористна служба на обществото и в невероятно приятното сътрудничество с новите поколения!
 
Капка Войнска – РК Хасково - Аида
Предсетател на Комитета за МЛАДЕЖКИТЕ ПРОГРАМИ за 2013 – 2014
Дистрикт 2482 България


Петото авеню на служба , СЛУЖБА НА МЛАДЕЖТА