Писмо за м.април и на Валентин Стоянов, Дистрикт гуверньор 2013-2014, Д2482 България
Дата: 01.04.2014


Валентин Стоянов, ДГ 2013-2014
Д2482, България


Здравейте уважаеми приятели!
 
Настъпването на пролетта винаги е съпътствано с радостта от пробуждането, с очакването за нещо хубаво, неизживявано досега, с трепета за ново познание! Току-що отминалият месец март бе посветен точно на познанието – именно през март се проведоха трите обучителни семинара за бъдещите президенти, секретари и клубни офицери на Ротари, Ротаракт и Интеракт клубовете в българския дистрикт 2482.  Месец, наситен с много и важна ротарианска информация. Разбира се, всеки един от нас е убеден, че това не е достатъчно!

Затова и Ротари е определил м.април като месец на Световната ротарианска преса. Не случайно един от неотменните ангажименти на всеки ротарианец, освен да посещава клубните сбирки и плаща своя членски внос, е абонаментът за ротарианско списание. Официално за The Rotarian, който се списва в Централата на РИ в Евънстън, има тираж около 500 000 броя, но освен него в света има още 31 лицензирани регионални списания, излизащи на повече от 20 езика. За наша радост, едно от тези списания е на български език. От него може да научим повече за Ротари по света и на Балканите, да прочетем обръщението на Президента на РИ, както и посланието на попечителите на Ротари фондацията. То ни дава възможност да се запознаем с клубния живот на приятели от различни градове, за интересни клубни и дистриктни инициативи, за предстоящи и реализирани вече проекти. В списанието винаги има място и за стореното от Ротаракторите и Интеракторите.
 
Като заговорих за младите, се сетих за нещо, което не бива да пропускаме. Подобно на колелото на Ротари, колелото на Живота също се върти. Да, ангажирайки се с Ротари, ние променяме Живота! Но успоредно с това следва да променяме и нашата технология. Да помислим заедно – дали в ерата на модерните комуникации (когато дори и любимата на мен и всички останали ротарианци – медици Здравна каса изисква нашите отчети да бъдат на електронен носител?!), да не обсъдим с издателя на регионалното ни списание ПДГ Наско Начев, възможността за е-списание. Всъщност, такъв вариант предлага вече The Rotarian. Може би един подобен подход, както и все по-активното (но разумно „контролирано“) използване на социалните мрежи – Facebook, Twitter би довело до по-голямо популяризиране на успешните проекти на Ротари, издигане на публичния имидж, привличането на нови (и по-млади!) членове на нашите клубове.

А с това мечтата да променяме Живота с Ротари се превръща в реалност!
 
Ваш в Ротари,
Валентин Стоянов