Писмо за м.декември на Иларио Астинов, Дистрикт гуверньор 2014-2015, Д2482 България
Дата: 01.12.2014


Иларио Астинов, ДГ 2014-2015
Д2482, България


Приятели!
Дружина вярна-сговорна!
 
Декември дойде! Месец на Ротарианското семейство. Сигурен съм, че в душата на всеки от Вас, декември носи очакването за бялата зимна красота, за предстоящи светли празници, заслужен отдих (къде у нас, къде по света), за магията, наречена Коледа. И цялото това вълшебство определено трябва да се случи заедно с най-близките ни – нашето семейство!
 
Кой ни е най-свиден от нашето семейство? Всички - ще кажете в един глас. Да, така е – всички са ни скъпи, но не можем да не свалим шапка първо и преди всичко на нашите майки. Спомняте ли си този стих на дядо Вазов:
 
Ти ме роди, но ти ми даде
и светлото що в теб блещеше
Ти и човека в мен създаде,
Ти ДВА ПЪТЯ ми майка беше!
 
Намерете време приятели, навестете вашите родители (дано да са ви живи и здрави!). Целунете ръка на майките си, прегърнете стария си татка!
 
Нашите деца – нашето бъдеще! Надявам се и тях всичко да е наред! Да са живи, да са здрави, да се развиват като положителни, градивни, трудолюбиви хора.
 
А ако разширим съдържанието на думата „Ротарианско семейство“ – това сме всички ние, не само у нас, но и световното Ротарианство.
 
В този ред на мисли, Президента Гари заръча, развивайки членството в Ротари, да привлечем към нашата организация и членовете на нашите семейства – житейските ни партньори, сестри и братя, нашите деца. Ето пак споменах децата – вероятно на много от вас децата са или Ротарианци, или участват в някоя от младежките ни програми. Тук визирам основно Ротаракт и Интеракт.
 
Много добри думи могат да се кажат за нашите Ротарактори и Интерактори. За огромно съжаление обаче, има прояви и практики в живота на тези програми у нас, с които не можем да се гордеем.
 
Дружина! Знам, че писмата на Дистрикт Гуверньора трябва да са стимулиращи, положителни, подтикващи ви към следващите стъпки на нашето благородно дело. Но ние сме приятели – и като такива следва да си казваме и нещата, които не са наред. В годината, в която трябва да озаряваме Ротари, аз получих едно писмо от възмутени родители, станали очевидци на едно събитие на наши Интерактори. Писмото е горчиво, но за съжаление борави с факти. Ето един цитат от това писмо, за да разберете за какво иде реч:
 
“Какво беше учудването ни, когато в 23:30 ч. пристигнахме пред ХХХ (б.а.: нарочно скривам името на заведението), за да  вземем детето си: пред ресторанта имаше десетки млади хора, голяма част от  които видимо пияни, а някои от тях - в напълно безпомощно състояние от  алкохола.
 
От детето си разбрахме, че на младежите е било предложено бяло и червено  вино в големи количества - явно парите за куверта са били използвани основно  за закупуване на алкохол.“
 
…и естественото решение на всеки родител при такава гледка, цитирам:
 
„Със съжаление трябва да заявим, че детето ни няма повече да участва в подобни "ротариански" сбирки.“
 
Родителите са препратили това писмо не само до мен, но и до съответните инстанции на Rotary International.
 
Дружина! Ротаракт и Интеракт са нашите деца! Те са бъдещето на нашето Ротарианско семейство! Вече преполових официалните си посещения по клубовете. За съжаление трябва да ви кажа, че много малко са Ротари клубовете, които се грижат подобаващо за своите млади. Знам какъв риск поемам, пишейки тези слова, но този риск не ме притеснява, защото грижата за младите ми е свидна, защото аз първо съм родител, после Ротарианец и най-накрая - професионален педагог. Ако аз бях на мястото на тези родители, щях да постъпя точно като тях.
 
И на края – както казах по-горе – истинските приятели са тези, които не само ще те потупат по рамото, колчем сториш нещо добро и достойно, но също така, когато трябва, ще те дръпнат настрана, ще те погледна в очите и ще ти кажат мъжки – „драги ми приятелю – тук стори голяма магария! Не го прави повече!“.
 
…а аз ви имам за истински приятели.
 
Да си сложим тази обица на ухото и да се запретнем за работа с младите в нашето Ротарианско семейство. Повече грижи за тях, повече внимание, повече време с тях. Да започнем да изкореняваме вредните практики, които за съжаление са намерили почва в тези наши младежки програми. Колко хубаво ще е, ако започнем да получаваме от родители благодарствени писма, за това, че сме спомогнали тяхното дете да израсне като достоен Човек!
 
Ваш в Ротари
 
Иларио Астинов/Ilario Astinov
Дистрикт Гуверньор/District Governor Elect
Дистрикт 2482-Бълария/District 2482-Bulgaria