110 години Ротари
Дата: 23.02.2015


Иларио Астинов, ДГ 2014-2015
Д2482, България


Приятели!
Дружина вярна-сговорна!

110 години! Словом – сто и десет години! Такова цифровото измерение на един период от време, отнесено към едно поколение е много сериозна работа. Там е работата, че 110 години обхващат активния живот на няколко поколения
 
От 23.02.1905 – датата, когато се е състояла първата среща на първия Ротари клуб до ден днешен, човешката цивилизация преживя икономически депресии, адът на две световни войни, не по-малкият ад на локални и граждански войни, издигането и крахът на  идеологии и империи...но и невероятни научни и технологични постижения, грандиозни строежи, изключителен по своите темпове напредък на медицина, биология, физика, изящни изкуства......период, в който Гагарин възкликна „Поехалииииииии!!!“, разтресен от мощните мотори на ракетата, която го изведе в орбита, период, в който Нийл Армстронг изреше паметните думи „One small step for man, one giant leap for mankind!“ (една малка стъпка за човек, една огромна крачка за човечеството) – с което тръгнахме и към звездите.
 
Период, в който хуманизма и човеколюбието направиха същата такава грандиозна крачка напред! Една от институциите на Човечеството, допринесла за това е Rotary International – организацията, на която ние сме членове.
 
Да свалим шапка в знак на уважение и благодарност към нашите основатели - Пол Харис (Paul Harris), Густавус Льоер (Gustavus Loehr), Силвестър Шийле (Silvester Schiele) и Хирам Шорей (Hiram Shorey)! 
 
Да ни е честит празника и паметната годишнина дружина! 
 
Ваш в Ротари
Иларио Астинов/Ilario Astinov
Дистрикт Гуверньор/District Governor
Дистрикт 2482-Бълария/District 2482-Bulgaria