Ротари България официално открива годината в Плевен
Дата: 05.07.2015

Бъди дар за света е темата на новата година, която ще води Ротари клубовете в тяхната служба на обществото.

На 4 юли, събота, Ротари клубовете от цялата страна се събираха в град Плевен, за да отбележат официално началото на ротарианската 2015-2016 година. Темата на новата ротарианска година е „Бъди дар за света“ и ще бъде водеща в проектите на Ротари клубовете в полза на обществото. Събитието се проведе в художествена галерия „Илия Бежков“ и започна с изпълнения на произведения от Плевенската филхармония.
 
Официалната програма се откри с приветствия от Иларио Астинов, Дистрикт Гуверньор на Ротари България за 2014-2015г. и Нина Митева, Дистрикт Гуверньор за 2015-2016г.
Кметът на град Плевен проф. д-р Димитър Стойков поздрави Ротарианците в България за проектите, които клубовете правят в своите общности.
 
Непосредствено след това се извърши смяната на огърлицата на Ротари, действие чрез което Нина Митева официално стъпи в длъжност като Дистрикт Гуверньор на Ротари България. В Ротари по цял свят, всяка година, по традиция, се извърша ротация на смяна на Дистрикт Гуверньорите и президентите на клубовете.
 
Приятелство, почтеност, многообразие, лидерство и служба са качествата, които определят същността на Ротари. Като професионалисти, ние споделяме идеи и обединяваме ресурси и експертиза, за да намерим устойчиви решения на нужди и проблеми в нашите общности и по света.“ – казва Нина Митева, Дистрикт Гуверньор на Ротари България за 2015-2016г. „Посланието на годината „Бъди дар за света“ ни подсказва да ценим всеки миг от живота си и да правим най-доброто с него.  Да успяваме да се откъснем от ежедневните си усилия за съществуване и да правим добро, което ще ни се връща многократно с изпитаното удовлетворение и с увереността, че сме израснали като хора, че след нас ще остане нещо повече от нашите имоти, че сме направили света по-добър за нашите деца и хората след нас.
 
Като част от програмата на събитието Ротаракт, младежка програма на Ротари, също смени своите представители. Кристин Гайдаров, Ротаракт Представител за 2014-2015г. предаде огърлицата на Васил Десподов, Ротаракт Представител за 2015-2016г.
 
За Ротари
Rotary е международна мрежа от доброволци, които дават от времето и таланта си в името на най-наболелите в света хуманитарни проекти. Ротари свързва 1.2 милиона членове от над 200 държави и географски области. Работата на Ротари клубовете влияе на живота на хората на местно и международно ниво от помощта, която клубовете дават на семействата в нужда в техните общности до борба за свят свободен от полиомиелит (детски паралич).

Ротари България: В България има 87 клуба с над 2100 ротарианци в София, всички областни градове (без Перник) и в много общински центрове.
 
Кои са ротарианците: Ротари обединява онези хора, които се занимават с важни за местните общности по света въпроси. Членовете на Ротари са професионалисти от различни сфери: лекари, художници, собственици на малък бизнес и неработещи родители  и други. Всички те наричат себе си Ротарианци. Ротари обединява тези неповторими гледни точки и насърчава професионалното усъвършенстване на членовете си навсякъде по света.
Ротарианците посвещават своето време, енергия и страст на устойчиви и дълготрайни проекти в местните общности по целия свят. Проектите засягат важни въпроси като мирът и разрешаването на конфликти, предотвратяване и лечение на болести, водата и хигиената, здравето на децата и майките, основно образование и грамотност и развитие на икономиката и на общността.  
 
Премахване на детския паралич: Ротари е близо до побеждаването на втората болест в историята след едрата шарка, с 99% намаление на случаите на детски паралич по света от 1985г., когато Ротари учредява програмата PolioPlus (polio – детски паралич). 
 
Интеракт: младежка програма, учредена и спонсорирана от Ротари клубове, за млади хора между 12 и 18 години. Има повече от 12 300 Интеракт клубове в 133 държави.

Ротаракт: младежка програма, учредена от  Ротари, която насърчава на лидерството, професионалното развитие на младите хора между 18 и 30 години. Има повече от 8 000 Ротари клубове в 167 държави.


ротари , Нина Митева , Иларио Астинов , ротарианци ,

Последните 10 новини

» Още свири шипченският вятър!
» Подарък за 150-годишния юбилей на Читалище “Развитие“ от Ротари клуб Севлиево
» Дарение на Пациентски монитор на Акушеро-Гинекологичен Комплекс в УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” - град Стара Загора
» Ротари клуб Смолян дари станции за дезинфекция на болницата в Смолян.
» Послание на ДГ Митко Минев за м.май 2020
» 9 софийски клуба ЗАЕДНО в борбата с Covid-19
» РОТАРИ КЛУБ ДАРИ КОМПЮТРИ НА УЧИЛИЩАТА В ПАНАГЮРИЩЕ
» РК Варна-Евксиноград с дарение в помощ на уязвими лица за Великден.
» Ротари клуб Севлиево с мисия да предпази медиците в региона
» Ротари клуб Стара Загора с дарение на ОД на МВР Стара Загора