„Купи и Дари” – 3-дневна благотворителна акция на Ротаракт клуб Плевен
Дата: 15.04.2014

РОТАРАКТ е младежкото звено на световната хуманитарна организация РОТАРИ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ. (Ротаракт България: www.rotaract-bg.org; Ротари България: www.rotarydistrict2482.org; Ротари Интернешънъл: www.rotary.org). Ротари е неправителствена организация, без политическа, етническа или расова принадлежност, която чрез своите клубове обединява лидери в различни професионални области в повече от 130 държави по света. В България има над 40 Ротари клуба, като повечето от тях са създали свои младежки дъщерни клубове – Ротаракт клубове, в които членуват млади хора на възраст между 18 и 30 години. Един от тези клубове е именно Ротаракт клуб Плевен.

Преди три години по време на международен обмен с приятелски клубове от Турция и България, Ротаракт клуб Варна и Ротаракт клуб София-Център научиха за хуманитарен проект, за който имаше идея да се осъществи в Турция и с тяхна помощ успяхме да доразработим идеята и да я приложим тук в България. Така се роди кампанията „Купи и Дари”. Към настоящия момент тя се е превърнала в международен проект, който се провежда с изключителен успех не само в нашата страна, но и във Франция, Турция, Румъния и други държави.
Кампанията „Купи и Дари“ е хуманитарен проект на Ротаракт в България. За първи път тази кампания беше проведена в гр. Варна през Коледните празници на 2007 г., а броени дни след това и в София. В Плевен кампанията се провежда успешно от Ротаракт клуб Плевен вече четири години, като постепенно в провеждането й се включват и други Ротаракт клубове от цялата страна.
Основната идея на проекта е набавяне на хранителни продукти и хигиенни материали от първа необходимост за хора в неравностойно положение. Даренията са насочени основно към домове за деца, лишени от родителски грижи. Кампанията провеждаме веднъж годишно – за Великденските празници.
След проучване на нуждите на домове за деца, с които работим, ние изготвяме списък с най-необходимите им хранителни и санитарни продукти, които могат да се закупят от всеки супермаркет. Списъка разпечатваме на брошура, която освен него съдържа и домовете, за които са насочени даренията и кратка информация за нашата организация. С готовите брошури, в дните на провеждане на кампанията посрещаме клиентите на даден магазин, като им раздаваме брошури и им предлагаме докато пазаруват за собственото си домакинство, да закупят и някой от продуктите, включени в списъка.
С какво се различава „Купи и Дари” от всички други дарителски акции и с какво печелим доверието на хората? Уникалността и високата успеваемост при осъществяването на кампанията „Купи и Дари“ се дължи на нетрадиционния й за България подход. Ние призоваваме да се дарят хранителни и санитарни продукти, а не пари! Така всеки може да даде своя принос като закупи сам определени продукти и след като ги заплати на касата на магазина, да ги остави в нашите дарителски колички.
Досегашният ни опит показва много високо ниво на доверие към кампанията. „Купи и Дари” ще проведем за 6-ти пореден път и с всяка следваща кампания ставаме все по-разпознаваеми, хората които са ни очаквали с нетърпение стават все повече, а така и резултатът от кампанията е все по-голям.
Допълнително за доверието към „Купи и Дари” подпомага и Facebook страницата ни, където всеки може да види снимки от домовете, които получават даренията и децата, които живеят там.
След всяка кампания, когато носим събраните продукти по домовете, купуваме и лакомства за малчуганите и оставаме няколко часа да си поиграем с тях. Именно това ни дава сили да продължаваме да правим този проект и всячески да търсим начини да провокираме хората да помагат на най-беззащитните членове на нашето общество.

Ротаракт клуб Плевен Центрум

Последните 10 новини

» Съби Стойчев е президент на Ротари клуб Нова Загора за 2020/2021 година.
» Чартиране на Интеракт Клуб Харманли
» Послание на ДГ Илиян Николов за м.юли 2020
» Недко Недев е новия Президент на РК Сливен
» Ротация на президентите в Ротари клуб Габрово
» Пореден проект на Ротари клуб Сливен
» РК Варна-Евксиноград дари 28 компютърни устройства на ОУ „Г. С. Раковски“ в с. Голямо ново, Търговищко
» Първата жена Президент на Ротарианското движение в Града на липите встъпи в длъжност
» Ротари клуб – Търговище ремонтира знакова мраморна чешма
» Още свири шипченският вятър!