Посрещнаха ротарианската година с ново ръководство и идеи за Пловдив 2019
Дата: 02.07.2015

По традиция, новата ротарианска година стартира с официалното предаване на регалиите на новите бордове в трите пловдивски Ротари клуба.

Това се случи снощи, на тържествена церемония в ресторант „Амбасадор“ на хотел „Рамада – Тримонциум“. Традиция е на 1 юли във всички ротариански клубове по света, които имат над 33 000 членове, да става предаването на ротарианските знаци – огърлица и чук, на встъпващите в служба президенти. Символиката, вложена в тази церемония е да подчертае ротацията на ръководствата, всяко от които има точно една година, за да осъществи нови проекти и да „предаде щафетата“ на следващите офицери на Ротари.

Президентът на Ротари Пловдив-Пълдин, Марияна Касарска – Андреева заяви „Мотото на клуба ни е „За Безкористна служба“. Ще насоча усилията си към пет направления – активна клубна дейност, служба на обществото, професионална служба, международна дейност и подкрепа на младото поколение. Ще акцентирам върху съхранението на клубните традиции – приемане на Ротари като аспект от живота на всеки член, поддържане и развитие на отношенията с побратимените Ротари клубове. Амбицирана съм да продължа успешната реализация на нашите два проекта – „Народните будители и аз“ и Международния пленер „Пловдив от Твореца сътворен“. Вярвам, че усилията на трите ротариански клуба могат да бъдат успешни, защото служим на обществото“.

„Поставила съм си задача да укрепя нашия клуб и да привлека нови членове за благородната кауза. Имаме успешни проекти, като поставянето на специална машина за хора с намалено зрение в Народна библиотека Иван Вазов “, каза президентът на Ротари Пловдив- Филипопол Маргарет Попниколова Стоянова.
В момента, във фоайето на хотел Рамада – Тримонциум е експонирана изложба с картините на участниците в пленера „Пловдив от Твореца сътворен“. Със средствата от продажбата на картините ще бъдат подпомогнати няколко даровити пловдивски деца.
Церемонията обедини трите Ротари клуба в Пловдив – Пълдин, Пловдив и Филипополис, които празнуваха заедно. На тържеството присъстваха много гости, като  Инер Уийл от дамското крило на Ротари, представители на дамския клуб „Зонта“, двата клуба „Лайънс“, участници в младежките програми Ротаракт и Интеракт, председателят на ОбС – Пловдив Илко Николов, представители на НПО и духовенството.
Церемонията беше открита с обща молитва, след което бяха предадени огърлиците на новите президенти. За нов президент на Ротари Пловдив–Пълдин беше избрана Марияна Касарска – Андреева, на Ротари Пловдив-Филипопол – Маргарет Попниколова – Стоянова,а на Ротари Пловдив – Светослав Фъцов.

През този мандат, новите президенти на Ротари клубовете ще обединят усилията си по проекти свързани с Пловдив 2019. Всеки нов горерньор заяви най-общо целите и принципите, по които ще се ръководи в служба на обществото.

За да разчупят всички митове и легенди, че Ротари клубовете са едва ли не тайни общества, те обявиха, че винаги са били е ще продължават да бъдат отворени към проблемите на обществото. Една от амбициите на новите ръководства е свързана с публичния имидж на Ротари и популяризиране на инициативите, проектите и каузите, които са подпомогнали в годините на съществуването си в града под тепетата.
Светослав Фъцов – президент на Ротари клуб Пловдив обеща „Ще продължим да подкрепяме с годишни ротариански стипендии надарени пловдивски ученици в областта на изкуствата и математиката. Всяка година ние от най-стария Ротари клуб в Пловдив учредяваме 3 такива стипендии и каним желаещите да кандидатстват за тях. В духа на Ротари ще работя за благоденствието на нашата общност“.