В подготовка за провеждане на заря-проверката на 22 август
Дата: 30.07.2015

На 21 и 22 август, на Шипка, ще се състои тържествено честване на 138-мата година от епичните боеве, донесли свободата на България. Организатор и инициатор е Ротари клуб Габрово

Работна среща във връзка с провеждането на тържествената заря-проверка по случай Епопеята от Шипка проведоха вчера областният управител Николай Сираков и заместник – командирът на Националната гвардейска част полк. Илко Йорданов. Заедно със своите екипи те обсъдиха организационни въпроси, които касаят участието на гвардейската част и концертът на Ансамбъла на въоръжените сили на Република България, който ще започне точно в 19:30 часа. Тържествената заря-проверка ще се състои от 20:30 часа на 22 август на пл. Възраждане в град Габрово и е кулминацията, с която ще завършат тържествата, посветени на Шипченската епопея.
Национално честване Шипченска епопея се провежда под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев. Акцентите тази година в програмата са изложби в Казанлък, Габрово и на връх Шипка, национално състезание по изкачване на стълбите към Паметника на свободата, състезание по ориентиране, летни занимателни работилница за деца в Габрово и на Шипка, туристически походи до Върха от три изходни пункта – Соколски манастир, Узана и гр. Шипка. За всички, които се качат на Шипка организаторите са предвидили интересни инициативи, в които да могат да се включат и да станат част от Шипченската епопея. На 22 август може да прекарате един ден на открито и да посетите бойните позиции с екскурзовод, ще може да се докоснете до оръжия и униформи в две открити изложби от НД „Традиция” и от НС „Единение”. Ще може да станете чест от живите картини, посветени на епопеята, а ако сте любители на киното – НПМ „Шипка – Бузлуджа” ви кани на прожекции на документалните филми „Хроника на Руско-турската война 1877-78 г.“, „Ведомост“ (реж. Пламен Масларов), детски анимационен филм „Епопеята на Шипка“. Всички на Върха ще могат да чуят урока на открито с доц. Марко Златев, а след това да наблюдават и най-атрактивната част от тържествата – възстановката на боевете, пресъздадени от НД „Традиция”.


Шипка , Епопеята на Шипка , Ротари , РК Габрово