Послание на Дистрикт гуверньора за м.август
Дата: 31.07.2015

Приятели, да празнуваме Ротари през месец Август – ротарианския месец на членството!
Моят празник започна зареждащо, още в началото на юли с първите 5 срещи в Ротари клубовете в нашия дистрикт.
Нина


Скъпи приятели,
По традиция август е месец посветен на членството. Това означава да празнуваме Ротари, да оценим стойностните хора, с които ни свързва в приятелство нашата организация, да отбележим доброто, което правим в нашата общност, в България  и по света.

Лято е. За много от нас то е  възможност за почивка и за презареждане, но то е и време, в което осмисляме себе си, работата си,  приятелствата си, ангажиментите на които посвещаваме време, средства и енергия.

Моето задължение да ви служа ме отведе досега в пет клуба. Това е само началото на поредицата от срещи, които ми предстоят, но е едно изключително зареждащо начало и моята причина да празнувам, защото от всяка среща си тръгнах с усещането за спечелени приятелства с хора, които не бих познавала, ако не ни свързваше Ротари.

Всеки клуб е специфичен с културата си, с традициите си, с облика си. Навсякъде  срещнах общност от разнолики по професия, възраст, опит ротарианци. Но всички те си приличат по това, че са стойностни, успели хора, които вдигат летвата за лидерство и служба. Те се посвещават на проекти, които не са част от бизнеса им или професионалните им задачи, но ги правят повече хора и приятели. Те променят към добро човешки съдби, постигат добрии устойчиви промени в живота на тяхната общност.

Казват, че всеки от нас е средно аритметично на хората, които го заобикалят. Отнесено към принадлежността ни към Ротари и нашия клуб, това означава да сме наясно какви хора искаме да привлечем. Ефективният клуб установява и поддържа стандарти за това, кого ще приеме в тази мрежа от лидери в бизнеса, професията и обществото, като търси многообразието на класификациите, идващо още от традициите на Пол Харис и първите ротарианци.

Закон на вселената е, че загива и изчезва всичко, което не расте и не се развива.  За да растем и се развиваме като организация, като клубове и ротарианци, достатъчно е да не забравяме целта на Ротари, така както е записана в Конституцията  и с всичките си действия да се стремим към постигането й. Тогава ще задържим стойностните хора, които сме привлекли, като удовлетворим нуждата им от познанства, приятелство, лично и професионално израстване, като ги ангажираме в стойностни за нашата общност проекти и не забравим признанието и благодарността за стореното.

Началото на август е много подходящо време да ви напомня, че следващият месец – септември, в календара на Ротари е месец на основното образование и грамотността. Какво по-подходящо време от началото на учебната година в българските училища за действия, свързани с тази тема? Това може да са учебници и тетрадки за деца от семейства в нужда, може да са профилактични прегледи на слуха и зрението, така че децата да нямат пречки в усвояването на знанията. Или пък ще „осиновим“ училище в малко населено място, ще подпомогнем учителите и децата там, така че и селото да остане живо?  Или ще ползваме ресурса на фондация Ротари и ще поставим начало на по-мащабни хуманитарни проекти за ограмотяване или срещу отпадането от училище, от каквито за съжаление имат вече нужда цели поколения и групи в обществото?

Каквото и да изберем, то ще ни се отплати с признанието и благодарността на нашата общност, но и с атмосфера, която ще направи клуба ни по-жив, по-интересен, по-привлекателен. Ще ни даде нови отговори на въпросите, които сами си задаваме:
  • Каква е моята лична история в Ротари?
  • Защо съм част от моя клуб? Какво още искам като ангажираност и признание?
  • Какво можем да правим по-добре заедно? С кого?
Пожелавам ви едно красиво лято и нека празнуваме Ротари!

Нина
 
Нина Митева
Дистрикт гуверньор 2015 -2016
Дистрикт 2482 България

Последните 10 новини

» Съби Стойчев е президент на Ротари клуб Нова Загора за 2020/2021 година.
» Чартиране на Интеракт Клуб Харманли
» Послание на ДГ Илиян Николов за м.юли 2020
» Недко Недев е новия Президент на РК Сливен
» Ротация на президентите в Ротари клуб Габрово
» Пореден проект на Ротари клуб Сливен
» РК Варна-Евксиноград дари 28 компютърни устройства на ОУ „Г. С. Раковски“ в с. Голямо ново, Търговищко
» Ротация 25.6.2020
» Първата жена Президент на Ротарианското движение в Града на липите встъпи в длъжност
» Ротари клуб – Търговище ремонтира знакова мраморна чешма