Посещение на ДГ в РК Дупница
Дата: 05.09.2015

Президентът на ротарианците в Дупница Тодор Георгиев подари икона на св. Иван Рилски на новия дистрикт-гуверньор Нина Митева

В ресторант „Рилена” в Дупница се проведе официална среща между членовете на Ротари клуб и Ротаракт клуб – гр. Дупница и новия дистрикт гуверньор на Ротари България Нина Митева.

Преди официалната част членовете на борда – Тодор Василев, адвокат Иво Гърнев, нотариус Стефан Сотиров, асистент дистрикт-гуверньорът на Зона III Йонко Гергов, президентът на клуба и управител на рекламна агенция Тодор Георгиев, дистриктният ротаракт представител Васил Десподов, който е от Дупница, неговият асистент за Югозападна България Емил Кастрев, президентът на ротаракторите в града Методи Димитров и пастпрезидентът Кольо Илиев направиха предварителна среща с Нина Митева, на която я запознаха с дейността на двата клуба.

Официалната част на срещата започна по традиция с химна на България, а след него и на химна на Ротари.
Нина Митева с помощта на видеостена представи приоритетите на световната организация за новата ротарианска година. Те са конкретизирани в 6 области: основно образование и грамотност, икономическо и обществено развитие, превенция и лечение на заболявания, мир и предотвратяване на конфликти, достъп до вода и канализация, майчино и детско здраве. Тя запозна ротарианците от Дупница с оригинални проекти на клубове от страната и начините, по които са успели да осигурят финансиране за осъществяването им. „Като прави нещо – трябва да си зададем въпроса: „Помагаме ли на някого, променяме ли на някого живота с това” и допълни: „Имаме дълг към обществото – да бъдем хората, които правят промяната!”, заяви новия дистрикт-гуверньор.
Икона на св. Иван Рилски върху дърво връчи на гостенката президентът на РК-Дупница Тодор Георгиев. Той напомни, че светецът се счита за закрилник на града. Георгиев връчи и флагчето на дупнишкия клуб и кошница с красиви цветя на Митева. Дистрикт-гуверньорът от своя страна раздаде значки на членовете на Ротари и Ротаракт клуб – Дупница, както и флагчето на Ротари – България.
Нина Митева е лидер на голяма застрахователна компания, живее в Плевен, работи в София, има две деца и внуци. Преди срещата с ротарианците е осъществила среща с кмета на Дупница инж. Методи Чимев и зам.-кмета Красимир Георгиев. „Всичко е въпрос на равноправно партньорство, на търсене на това партньорство и ние като организация, която работи на територията на своята общност, сме заинтересовани да имаме партньри, а местната власт е един от тях. Договорихме нашето партньорство да става все по-устойчиво и като минимум ще започнем с това да има срещи между нас и тях. Те с удоволствие приеха. Смятам, че когато искаме нашата общност да става по-добро място, обединените усилия са много добър начин за това. Ние нямаме тези ресурси, които има една община като например европейско финансиране, но ние можем да бъдем изключително ценен партньор в други, по-деликатни техни сфери, да бъдем полезни с нашите ресурси, с нашите контакти, с нашия потенциал.”
Специално за в. „Вяра” тя заяви следното:
„Ротари като организация продължава своето развитие. Ротарианството в България ще отбележи следващата година 25 години от възстановяването си. Това е време на израстване, време на много работа в полза на нашите общности и обществото като цяло. И тъй като израстваме – много по-добре и ясно формулираме целите си, по-добре търсим партньорство и взаимодействие с общините – така че това, което правим, да бъде много по-значимо, много по-трайно Наблягаме на детското и майчинско здравеопазване с превенция и борба със заболяванията, с начална грамотност с разбиране с един по-широк план, защото знаете – много са децата, които или не посещават училище, или отпадат от училище, за съжаление твърде много са и възрастните, които не са грамотни – трябва да си го признаем и липсата на образование и професия на много от тях, така че те са абсолютно неадекватни и неспособни. Друг наш приоритет е работа за осигуряване на чиста вода и санитарно-хигинни норми. Посланието, идващо от Ротари президента, всяка година има такова послание, е – направи дар за света. Това означава, че като хора ние оставаме само с делата си, когато си отидем, не можем да вземем нищо от това, което притежаваме. Това, което като ротарианци правим, е нашият дар за света и един добър начин да се реализираме като хора. Така че правейки добро, ние израстваме като хора.”
На въпрос дали страната ни ще се оправи в трудната ситуация, в която сме, и атаката на хилядите бежанци, тя каза следното: „Да. Проблемът с бежанците е световен проблем. Той няма да спре. Просто има един огромен процес на имиграция – в цял свят хората от бедните общности търсят място, където да намерят хляб и бъдеще за децата си. В този смисъл издигането на огради не е решение. То не свидетелства за зрялост. Ние изпитваме огромна нужда от ресурси от хора и би трябвало да се намери решение, в което част от тези хора, които искат да останат тук, да бъдат интегрирани. Ние плачем, че сме в криза, но ние не знаем какво значи глад, какво значи криза в този мащаб, в който има в страни от Азия и Африка. Няма начин това да бъде спряно, т.е. трябва да опознаем новите реалности. Кризата е криза, тя е път на развитие. Тя е криза на мисленето, на технологиите. Проблемът е, че в модарния свят нямаме хора с познания и със способности, т.е. на нас ни трябва адекватно образование, хора, които да могат да вземат решения, да мислят, да се променят, а тези неща са решими. И колко много може да направи държавата за това да има адаптация, да може бизнесът да подготвя своите кадри. В това отношение имаме добър пример. В Ямбол наши приятели, които са добри и успешни предприемачи, от години обучават деца от ромски произход, ограмотяват ги, квалифицират ги професионално, след което разполагат с необходимия ресурс за бизнеса си. Това е нормалният подход. Но това е изолиран случай, а би трябвало да бъде политика на цялата държава.”


ротари , Дупница