Четири Ротари клуба на среща в Айтос за Световния ден на ПОЛИО+
Дата: 30.10.2015Приятели от Бургас , Поморие и Карнобат посрещнаха на 28.10.15г членовете на Ротари клуб - Айтос. Поводът за общата ротарианска сбирка в Айтос беше Световния ден на ПОЛИО+/24.10/. Специален гост на срещата беше Паст Дистрикт Гуверньора доц. д-р Любен Атанасов, който представи презентация за борбата с болестта полиомиелит - основната програма на Ротъри Интернешънъл от три десетилетия насам.

Четири Ротари клуба на среща в Айтос
Приятели от Бургас , Поморие и Карнобат посрещнаха на 28.10.15г членовете на Ротари клуб - Айтос. Поводът за общата ротарианска сбирка в Айтос беше Световния ден на ПОЛИО+/24.10/. Специален гост на срещата беше Паст Дистрикт Гуверньора доц. д-р Любен Атанасов, който представи презентация за борбата с болестта полиомиелит - основната програма на Ротъри Интернешънъл от три десетилетия насам
д-р Атанасов презентира целите на програмата, разпространението и причинителя на болестта, както и начините за събиране на средствата за изпълнение на програмата. Представени бяха методите, по които се работи за ликвидирането на болестта и приноса на Ротари България .
Ето и интервюто на госта пред вестник" Народен Приятел"

- Доц. Атанасов, поводът да сте гост на Ротари клуб - Айтос е борбата с полиомиелита. Кажете ни повече за тази болест?
- Не само Ротари България, по тази тема работи Ротари Интернешънъл повече от 30 години. Целта е да се ликвидира болестта „Полиомиелит”. Тя е била силно разпространена преди стартирането на програмата на Ротари Интернешънъл и е силно ограничена в момента. За това говори и статистиката - когато е стартирала през 1985 г., всеки ден са заболявали по 1000 деца в света и над 350 000 за една година. Била е разпространена в 125 държави. След поемането на ангажимента от Ротари Интернешънъл, към него се присъединява Световната Здравна организация, Детският отдел на Здравната организация в „ЮНЕСКО” и Центърът за предпазване от болести в Америка. Това са първите партньори - впоследствие се присъединяват и Фондация Бил и Мелинда Гейтс, строителни корпорации, банки, частни спонсори. Това присъединение е с цел да се съберат средства, защото ликвидирането на болестта се постига чрез имунизация на децата срещу полиомиелит. Ваксината, макар и с минимална стойност от 60 цента, е необходима за много деца. В този период от време са имунизирани над 2,5 млрд. деца. Те се имунизират няколко пъти в периода на своето развитие, като по този начин се предпазват от заболяването. Повече от 30 години, имунизацията се прилага системно и в резултат на това от 1000 заболели деца на ден, през цялата2015 година, до сега са заболели само 51 деца. Болестта е ликвидирана от 99,99 %.
- Вие като педиатър вероятно сте човекът в Ротари България, който има на-добър поглед към работата на организацията в тази посока?
- До миналата година съм бил председател на комитета за Полиопрограмата в България и следя отблизо развитието на нещата. Трябва да ви кажа, че ние не само отчитаме някаква дейност - българските ротарианци активно участват със средства- дарения, които се превеждат във Фондация „Ротари” и по специално в отдела й за Програма „Полио”. Средствата, набирани от ротарианците се използват изключително за закупуване на ваксините. И не само Ротари внася пари във фонда, частта на Ротари е може би около една десета. Общо до сега са изразходвани 11 млрд. долара за тази програма. Вложени са милиарди трудови дни от доброволци. Ротарианците подпомагат и медицинските служби за изпълнение на програмата. Те посещават домовете, в държави където е развита болестта - държави, в които няма телефони, нямат никакви възможности и се ходи пеш и с колелета, с камили и с каквото е възможно, за да се стигне до всяка къща, за да се имунизира всяко дете. Защото едно дете, ако остане неимунизирано, то е приемник на вируса и в резултат на това се развива отново болестта. Интересно е да знаете, че се поразяват децата до 5-годишна възраст от тази болест. Второто важно нещо, което може би искате да знаете е, че за заболялото дете, за заболелия човек няма лечение на болестта. Човек остава до живот сакат, ако не умре. Защото от 5 до 10 % от заразените деца умират от задушаване. Болестта се проявява с парализа на мускулите и когато те се на краката се получават нечовешки изкривявания. Освен това могат да бъдат поразят и мускулите на дихателната система- да спре дишането и да се стигне до най-лошото. Това е много сериозно заболяване.
- Как става заразяването?
- Вирусът се поема през устата, от външната среда. Преминава през червата и се изхвърля навън като замърсява външната среда. Когато попадне в червата, вирусът прониква през лигавицата, попада в кръвта и от там в клетките на мозъка. И то в тия клетки, които отговарят за движението на мускула. Поразява ги, и поразеният остава трайно увреден. Ние в България нямаме полиомиелит . Има едно избухване през 1991 година, случайно от пришълец, дошъл и заразил една бременна жена, която след това ражда заболяло дете. Иначе, нямаме полиомиелит. Защото се провежда масова имунизация. В момента полиомиелит има в две държави, където заболяването никога не е изкоренено. Това са Афганистан и Пакистан. До скоро имаше и в Нигерия.
- Част от мигрантите са от тези страни - опасно ли е движението им през България и към Европа?
- Това движение на бежанците е опасно, ако не се спазват определени изисквания. Ние имаме уверението, че всички деца, които пристигат по нормален начин, се поемат от границата и се имунизират веднага. Всеки може да го принесе, но децата са чувствителната среда и те заболяват най- често.
Световната здравна организация и Ротари Интернешънъл са определи един ден в годината, който се нарича Световен ден на ПОЛИО. Този ден е 24 октомври - целта е хората да разберат, че е нужно да се завърши това дело. П този повод аз посещавам клубовете в страната и правя презентации - за това какво е било и какво трябва да стане, за да се ликвидира болестта. Защото ние, ако сега спрем, болестта отново ще се разгори. И ще стане ясно, че не 11 или 14 млрд. долара, а стотици хиляди долари повече ще са необходими да започнем борбата отново. Освен това ще бъдат осакатени стотици деца. Вие ме попитахте дали съм се срещал с болестта? Има много хора поразени от тази болест, те се явяват, вие ги сещате по пътя, те са куци, те са в чудновати форми на крайниците и си остават така.
- Казвате, че в България няма полиомиелит. Имунизирани ли са всички деца?
- Има около 70 000 деца, които не са имунизирани. Децата се имунизират пет пъти, на два месеца, на три месеца, на четири месеца, шест валентната включва полиомиелит. Ваксините са комбинирани, има различни видове ваксини. Някой може да каже, че тази ваксина се дава през устата, това е масовото използване в тези страни, където се развива болестта, а иначе е инжекционна ваксината. Убити микроби - няма никаква опасност от тях. И 100% предпазват.
НППоследните 10 новини

» Ротари клуб Нова Загора - "Спомоществовател на образованието"
» Международно сътрудничество РК Добрич - РК Измаил
» Ротари клуб – Разград, съорганизатор на конференцията „Нови индустрии, дигитална икономика, общество – проекции на бъдещето – II”
» ДГ Митко Минев в Ротари клуб Провадия
» 4 месеца след началото на ротарианската година 74 процента от целите посочени от клубовете за фонда EndPolio са изпълнени
» Послание на ДГ Митко Минев за м.ноември 2019
» Ротари Клуб Харманли, проведе официална среща с Ротари Клуб Нингбо, Китай
» Три подготвителнни семинара - три невероятни събития във Варна, София и Ямбол
» Списанията на Ротари – България 1933-1941
» Вечер на печените кестени и младото вино