Послание на ДГ за м.декември
Дата: 01.12.2015

Няма клуб, който да не е реализирал свой проект в една от зоните на фокус на работата с фондация Ротари – превенцията и лечението на заболявания.

Уважаеми приятели,
 
В края на календарната година сме и броим дните до празниците. В някой от тях сигурно ще отделим часове, които ще прекараме в тишина и ще отсеем доброто което ни се е случило и което сме направили, но и пораженията и предизвикателствата, които  сме преживяли, ще прехвърлим моста към новата година с планове и нови надежди.
 
В средата на ротарианската година сме и вярвам че тъкмо аз по силата на задълженията си имам най -пъстрата и многолика картина на живота в нашите клубове. По време на срещите си научих за многобройни и различни по мащаб и цел проекти, които дават енергия на клуба, ангажират приятелите ротарианци и служат на доброто на общността.
 
Изпитвам силно уважение към стореното, но и оставам  с едно неудовлетворение, защото много малка част от тези успешни проекти стигат до ротарианската общност като пример и база за надграждане чрез инструментите, с които всеки президент и секретар разполагат – публикация в дистриктния сайт, в списание Ротари на Балканите, в My Rotary  чрез  Rotary Showcase: browse projects across the globe
 
Затова в следващата седмица до всички клубове ще бъде изпратен един общ формат, в който да представите своите проекти. Получените проекти ще влязат в бюлетин/и и ще са достъпни за вашия коментар, за вашите оценки и поздравления. А защо не и за повтаряне, както се случи с проекта на РК Банско - Разлог за превенция на диабета, който в момента се прави от три клуба в страната ? Това е само една малка стъпка в следването на целта за фокусиране върху устойчиви хуманитарни проекти в полза на нашите общности. Тя е особено уместна през месец декември, посветен в ротарианския календар на една от зоните на фокус на работата с фондация Ротари – превенцията и лечението на заболявания. Няма клуб, който да не е реализирал свой проект в тази сфера – нека ги споделяме, нека расте увереността ни, че сме полезни с експертното си знание и с отдадеността си на лидери, посветили се на служба на своята общност.
 
Ще ми се  празничната декемврийска суматоха на ротарианските коледни балове по-малко да се свързва с думата „благотворителност“.  Нека  да е повече в посока познаване на Ротари от обществеността като хуманитарна организация, която обединява лидери. Нека  бъдем уважавани не затова, че сме купили, дарили, финансирали, а защото с действията си  постигаме промяна в живота на групи в нужда чрез проекти насочени към грамотност, превенция на заболявания, опазване на майчиното и детско здраве,  решаваме проблеми и задаваме посоки в социално икономическото развитие на общностите си, работим с младите хора и ги приобщаваме към своите ценности – приятелство, почтеност, уважение към многообразието и правото на хората да са различни, лидерство и служба на обществото.
 
Пожелавам ви успешен декември и прекрасни дни в очакване на коледните и новогодишни празници
 
Нина
Последните 10 новини

» Съби Стойчев е президент на Ротари клуб Нова Загора за 2020/2021 година.
» Чартиране на Интеракт Клуб Харманли
» Послание на ДГ Илиян Николов за м.юли 2020
» Недко Недев е новия Президент на РК Сливен
» Ротация на президентите в Ротари клуб Габрово
» Пореден проект на Ротари клуб Сливен
» РК Варна-Евксиноград дари 28 компютърни устройства на ОУ „Г. С. Раковски“ в с. Голямо ново, Търговищко
» Ротация 25.6.2020
» Първата жена Президент на Ротарианското движение в Града на липите встъпи в длъжност
» Ротари клуб – Търговище ремонтира знакова мраморна чешма