Послание на ДГ за м.Януари
Дата: 05.01.2016

Като ротарианци ние сме активни, мислещи, съпричастни, загрижени за доброто бъдеще на нашите общности. Ние сме успели хора и професионалисти. Нека нашата житейска книга „2016” да е увлекателна, позитивна история на лично израстване, на действена човечност, на предизвикателства, успехи и приятелства!

.
Скъпи мои приятели в Ротари,

Зад нас са празничните дни и фойерверките, с които отбелязахме края на 2015 година.

За всички клубове, за нашите партньори от Ротаракт и за нашата младежка програма – клубовете Интеракт, по традиция последният месец на годината беше време на обединяване за добри каузи. С коледни балове, събития и инициативи, които търсеха и провокираха доброто в нашите общности, се набраха значителни суми и с тях ще се подпомогнат талантливи деца, нуждаещи се хора и общности, ще се осигурят по-добри условия за образование, за проекти насочени към опазване на детското и майчино здраве, към по-добри възможности за превенция и лечение на заболявания. 

И ето, сега сме в началото на 2016 година. Мисля за нея като за една книга, с все още празни 366 листа, които всеки от нас ще изпише. Какъв ще е сюжетът, в какъв жанр ще е вашата книга?

Като ротарианци ние сме активни, мислещи, съпричастни, загрижени за доброто бъдеще на нашите общности. Ние сме успели хора и професионалисти. Нека нашата житейска книга „2016” да е увлекателна, позитивна история на лично израстване, на действена човечност, на предизвикателства, успехи и приятелства!

Книгата за ротарианската 2015-16, която пишем заедно с всеки един от вас, мои приятели в Ротари, с всеки клуб и с дистриктния екип, стигна до втората си половина. В нея вече има много герои, много истории за стойностни хора и за техните добри дела. Продължаваме да я пишем, очакват ни още събития!

Имаме  и общи предизвикателства, които остават пред нас: Как да израстваме като клубове и като ротарианци, като увеличаваме  знанието си за нашата организация и споделяме ценностите й с още стойностни хора? Как желанието ни да правим добро и работим за своята общност да се материализира със стойностни проекти? Как повече да подкрепяме нашата Фондация Ротари и по-успешно да ползваме ресурсите й? Как да обогатим нашата лична история в Ротари и да я споделим, така че да бъдем разбрани и оценени?

В ротарианската ни книга, главата за месец януари има една важна тема, защото това е месецът посветен на професионалната служба.

Справедливо е да признаем,че това е едно от авенютата на служба, които остават някак неразбрани и понякога пренебрегнати в дейностите на нашите клубове.

Ние приемаме, че Пол Харис и неговите приятели са създали Ротари, за да популяризират благородните идеи за хуманитарна служба, добра воля и световно разбирателство. Всъщност тези достойни стремежи са дошли по-късно. Ротари е започнала своя път като организация за бизнес и постигане на професионални цели в началото на двадесети век, във време когато бизнесът е бил агресивно конкурентен и простото правене на пари е изтласквало встрани понятия като професионални стандарти и бизнес етика.Идеята на Пол Харис е била да събере представители на различни бизнес и професии, които да забравят враждите и съперничеството, да се срещат като приятели и да си помагат един на друг.Така се е развила идеята за клуб, който комбинира приятелството и бизнеса.

С годините стойността на професионалната служба е еволюирала значително. Ротари  клубовете са средище на изключителни професионалисти с нагласа да споделят своите умения, способности и таланти чрез клубните проекти в полза на общността и на онези групи в нея, които се нуждаят от подкрепа и солидарност.

Професионалната служба е и насърчение да прилагаме високи етични стандарти в нашите бизнес дела и професионална практика, така че думата „ротарианец” да е техен синоним в света на бизнеса. На това ни учи и простата философия на Четиристранния тест, създаден в 1934 от ротарианеца Хербърт Тейлър, когато е трябвало да поеме управлението на компания пред непосредствен банкрут. Той оздравява компанията със създаването на теста като мерило за откритост, честност и почтеност във всичките й бизнес отношения.

В днешно време професионалната служба е в основата на нашата организация и ни предоставя широк спектър от възможности за дейност. Принципът на класификациите ( когато го следваме) осигурява  представителна извадка на бизнеса и професиите в общността. Всеки един член идва със своите уникални умения, знания и способности и те ще се окажат точно на място за някой от клубните проекти за служба, стига да поканим нашия приятел и да му дадем признанието си. Нашето многообразие от опит, умения и знание е нашата сила и много ми се иска да ви насърча да продължите да търсите хората, които ще увеличат потенциала на вашия клуб.

Какво можем да направим в този месец и през годината в направлението Професионална служба?
- Да представим професията си и поканим приятелите си там, където работим;
- Да поканим на клубни сбирки изявени професионалисти от нашата общност;
- Да  участваме в проекти за клубна служба, в които са необходими нашите умения;
- Да  разработим менторска програма за младите хора в Ротаракт и в нашата общност;
- Да  участваме в дистриктните събития и създаваме контакти и приятелства с нови хора;
- Да научим повече и стартираме проект за VTT ( Екип за професионално обучение) с дистриктен или глобален грант на Фондация Ротари;
- Да се присъединим към към някоя от ротарианските приятелски общности, в която се споделя нашата професия или нашето хоби;
- Да се запознаем, ползваме или се включим в програмата Rotary Global Rewards;

Това е само началото, всеки клуб може да добави още към този списък.

Какво ще даде това на всеки от нас? Ще разгърнем потенциала си и ще реализираме идеите си. Ще приемем трудното и невероятно удовлетворяващо предизвикателството да работим в екипи, над които нямаме формалния контрол на шефа и работодателя и така ще направим стъпки към истинско лидерство. Ще открием нови възможности за професионално и лично израстване и успех. Ще срещнем вдъхновяващи личности, професионалисти в различни сфери и заедно, с усмивка и съпричастност ще правим добро!

Пожелавам на всеки от вас и на себе си успех и удовлетворение в дните напред!

Нина