Послание на ДГ за м.Март
Дата: 01.03.2016

Скъпи приятели ротарианци,
Започваме месец март с настроението на пролетното обновление, с пожеланията, които отправяме помежду си, към близки и приятели, да сме здрави, румени и засмени!


Скъпи приятели ротарианци,
 
Започваме месец март с настроението на пролетното обновление, с пожеланията, които отправяме помежду си, към близки и приятели, да сме здрави, румени и засмени!
 
В календара на Ротари март е посветен на темата за водата. За нас, свикналите с изобилието на водата и непознали лишенията на безводието или тежките усилия и цена, на които хората в голяма част от света се сдобиват с вода за ежедневните си нужди, тази тема звучи някак далечно.  Със сигурност не сме прави. Доказват ни го проектите на РК Варна Евксиноград и РК Балчик за монтиране на филтри за пречистване на водата в училищата в двата града. Доказва ни го проучването на РК Панагюрище за състоянието на канализацията в селата на общината. За съжаление, стига да поискаме да видим, важността и актуалността на темата не подлежи на съмнение, когато се оцени състоянието на тоалетните в твърде много училища навсякъде в страната. Това показва и анализа  на лекарите за риска и ръста на бъбречните заболявания при децата, които се въздържат да посещават тоалетните в училище. Да, един такъв проект може да не изглежда толкова престижен, колкото поставянето на един барелеф или на един часовник. Но ние сме Ротари, ние сме хуманитарна организация. Един такъв проект за реновирането на училищни тоалетни, заедно с програми за обучение на деца и родители за навици за хигиена, за пестене на водата е много повече в нашия профил, отколкото всичките ни културно-исторически активности.
 
Чистотата и хигиената  прекрасно се свързват с пролетта и желанието ни всичко около нас да е в хармония.  Спомних си приказката „Сливи за смет“   и бих препоръчала на приятелите ни от младежките програми да организират съучениците си за пролетно почистване, което да съживи старата приказка в една съвременна версия със звучене например „Книги за смет“!  Ще се радвам да разбера, че тези мои разсъждения са се материализирали в действия, осъществени с усмивка, с настроение и с ефект за средата, в която живеем!
 
Пролетта е време за обновление и подреждане и в нашия клуб, в нашия ротариански дом. Дистриктния екип ви подава ръка това да се случи, като организира и ви кани да вземете участие в ПЕТС за Интеракт на 5 март, за Ротари на 18 – 20 март, за
Ротаракт на 26 март. Тече време, което е добре да се използва за синхронна работа на стария и новия клубен борд, за преглед на направеното, за поставяне на цели и обмисляне на нови проекти.
 
Разбира се, остава още време до края на ротарианската година. Предстоят ни семинар по членството и обучение на Ротари Лидершип института. Очакват ни празници – в Пампорово, организиран от РК Смолян, макар и през март, но наречен „зимен“, годишнини на РК Хасково и РК Созопол, чартиране на РК София Капитал. Сигурно ще стане реалност и първият сателитен клуб в Трявна, с клуб-майка РК Габрово. Подготвяме се за участие в конгреса на Ротари Интернешънъл в Сеул с български щанд, на който да представим България и българското ротарианство.
 
Уважаеми приятели, вашият отклик на първия бюлетин ми дава кураж да ви предложа и втори брой, който разказва за младежките ни програми и за клубовете от четвърта зона. Правя го с убеждението, че за да се чувстваме част от общност и да се гордеем с това, трябва да се познаваме по-добре.
 
Пред нас са много дни на работа и на веселие в нашите клубове и в нашата организация. Нека пролетното настроение не ни напуска, нека енергията на споделено приятелство ни прави по-успешни и по-щастливи хора!
 
Нина


Бюлетин 2, 2016 гПоследните 10 новини

» Още свири шипченският вятър!
» Подарък за 150-годишния юбилей на Читалище “Развитие“ от Ротари клуб Севлиево
» Дарение на Пациентски монитор на Акушеро-Гинекологичен Комплекс в УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” - град Стара Загора
» Ротари клуб Смолян дари станции за дезинфекция на болницата в Смолян.
» Послание на ДГ Митко Минев за м.май 2020
» 9 софийски клуба ЗАЕДНО в борбата с Covid-19
» РОТАРИ КЛУБ ДАРИ КОМПЮТРИ НА УЧИЛИЩАТА В ПАНАГЮРИЩЕ
» РК Варна-Евксиноград с дарение в помощ на уязвими лица за Великден.
» Ротари клуб Севлиево с мисия да предпази медиците в региона
» Ротари клуб Стара Загора с дарение на ОД на МВР Стара Загора