Месечно обръщение на Калян Банерджи, Президент на РИ 2011-2012 г.
Дата: 04.03.2012
Месечно обръщение на Калян Банерджи, Президент на

Ако се опитваме да направим промяна, не е достатъчно да кажем: „Моят начин е по-добрият.“ Трябва да слушаме и гледаме, не само да говорим. Можем да помогнем на другите, ако подходим с отворен ум - със знания, всеотдайност и постоянство, за да изпълним обещаното.


СКЪПИ МОИ БРАТЯ И СЕСТРИ В РОТАРИ,

В първото си послание към ротарианците през юли миналата година цитирах Махатма К. Ганди, който казва: „Трябва да бъдеш промяната, която искаш да видиш в света.“ През следващите месеци имах невероятни възможности да пътувам из света на Ротари и да видя как ротарианците претворяват тези думи в живота.
Постигането на положителна промяна означава да използваме нашите знания и ресурси за решаване на проблемите. Но когато говорим за реално и трайно решаване на хуманитарните проблеми, само знанията, идеите и ресурсите не са достатъчна гаранция за добри резултати. Трябва да имаме предвид нещо не по-маловажно: устойчивостта.
Устойчивите решения ще продължат да работят и след като ротарианците, които са ги предложили и реализирали, си отидат. Това означава, че въпреки че ротарианците са първоначалните инициатори и изпълнители на проекта, той остава собственост на общността. Например, когато се повреди част на водна помпа, за да продължи да функционира, съоръжението трябва да се ремонтира на място – дейност, извършвана от общността без помощта на Ротари.
Първата стъпка към устойчивото развитие е разбирането за нуждите на общността, например проблемът с горивото за приготвяне на храна е характерен за голяма част от развиващите се страни. В много региони соларните печки са чудесно решение: не са скъпи, работят с безплатна, чиста и неизчерпаема енергия, лесно се използват и поддържат.
Но преди да отидем в общността и се опитаме да решим въпроса чрез соларни готварски печки, трябва да направим цялостен анализ и да погледнем отвъд нашето разбиране за проблема. Може би там храната трябва да се приготвя при по-висока температура от осигуряваната от соларната печка; регионът е ветровит и печките ще бъдат отнесени от вятъра; или традиционно в тази област готвят преди зазоряване. Вероятно не сте мислили по тези въпроси, но е възможно да стане така, че вместо за готвене слоларните печки да се използват за кръпки на покриви или съхраняване храната за животните.
Ако се опитваме да направим промяна, не е достатъчно да кажем: „Моят начин е по-добрият.“ Трябва да слушаме и гледаме, не само да говорим. Можем да помогнем на другите, ако подходим с отворен ум - със знания, всеотдайност и постоянство, за да изпълним обещаното.

Калян Банерджи,
Президент на Ротари Интернешънъл 2011-2012 г.

Калян Банерджи , Президент , президент на Ротари Интернешънъл , Ротари Интернешънъл

Последните 10 новини

» Още свири шипченският вятър!
» Подарък за 150-годишния юбилей на Читалище “Развитие“ от Ротари клуб Севлиево
» Дарение на Пациентски монитор на Акушеро-Гинекологичен Комплекс в УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” - град Стара Загора
» Ротари клуб Смолян дари станции за дезинфекция на болницата в Смолян.
» Послание на ДГ Митко Минев за м.май 2020
» 9 софийски клуба ЗАЕДНО в борбата с Covid-19
» РОТАРИ КЛУБ ДАРИ КОМПЮТРИ НА УЧИЛИЩАТА В ПАНАГЮРИЩЕ
» РК Варна-Евксиноград с дарение в помощ на уязвими лица за Великден.
» Ротари клуб Севлиево с мисия да предпази медиците в региона
» Ротари клуб Стара Загора с дарение на ОД на МВР Стара Загора