Послание на ДГ за м.ноември 2016
Дата: 01.11.2016"Аз съм само един, но все пак съм някой.
Не мога да направя всичко, но все пак мога да направя нещо.
И тъй като не мога да направя всичко,
няма да откажа да направя онова, което мога да направя"
Едуард Еверет Хейл

На 18 юни 1917 г., когато в цяла Европа бушува война, 2588 ротарианци се събират в Атланта, САЩ на осмата годишна конвенция на Ротари. В своята дълга реч президентът Арч Клъмф казва: "Изглежда крайно подходящо да се приемат дарения с цел правене на добро по света..." В рамките на един месец Ротари получава  своето първо дарение за предложения от президента Клъмф Дарителския фонд, в размер на 26.50 долара.

Уважаеми приятели,

Ноември е Месецът на Фондация Ротари. Ротари е означавал и означава много различни неща за хората през последните 111 години. Чрез Ротари ние сме намерили приятели, общност и усещане за цел, формираме контакти, усъвършенстваме професионалните си умения  и преминаваме през невероятни изживявания, които не бихме имали на друго място. Всички ние сме привлечени от възможността да служим и помагаме на обществото. Каквото и да правим, един елемент остава постоянен – най-голямото ни приятелство, най-добрите ни дела идват от нашите сърца. Когато любовта вдъхновява действията ни, ние не спираме да правим повече, да даваме повече.

През 2017 г. отбелязваме една особено важна годишнина: 100-годишнината на Фондация Ротари, движещата сила на нашата организация. Кулминацията на честванията ще бъде на Конгреса на РИ в Атланта през месец юни. Нека всеки клуб отбележи тази годишнина чрез дарение от всеки ротарианец или изпълнение на хуманитарен проект в приоритетна област. Нека привлечем интерес към книгата, която надниква зад завесата в богатата история на Фондацията: Doing Good in the World и насърчим членството в „Обществото на Пол Харис” с ежегодни дарения. Нека не забравяме службата ни в името на мира. Във време на конфликти и бежански вълни още по-важни са нашите усилия за приятелство и разбирателство между народите на Балканите и между хората по света.

Интересна е инициативата „Инчове за Арч” (“Inches for Arch”) в чест на основателя на Фондация Ротари Арч Клъмф.

На www.rotaryconvention2017.org/welcome/feature/inchesforarch можете да видите портрета му, състоящ се от отделни квадратчета като пъзел.  Изработването на този портрет е възложено на световноизвестния портретист Росен Райчев – българин, активен член на Ротари клуб Атланта. Всеки може да избере и да спонсорира квадратче със 100 щ.долара. Вярвам, че българският Дистрикт може да бъде с най-много „спонсорирани” квадратчета в портрета и това да бъде едно от постиженията ни, посветено на 100-годишнината на Фондацията. 

През октомври посетих Ротари клубовете: Кърджали, Карлово, Добрич, Разград, Габрово, Пазарджик-Бесапара, Петрич и Пловдив-Филипопол. Ротарианците от тези клубове с позитивизъм работят и се забавляват с поглед, обърнат към младите. Според тях образованието на нашите деца е наше задължение.

В първата седмица на ноември отбелязваме Световната седмица на Интеракт. Трябва да се гордеем с това, че нашите Ротари клубове са осъзнали стойността на тази форма на работа с младите поколения и я изпълняват с отдаденост и удоволствие. Нашите Интеракт клубове преливат от енергия, креативност и позитивизъм.

На 12 ноември с домакинството на Ротари клуб София ще отбележим 25 години от възстановяването на Ротари в България, години, в които работихме всеотдайно великата идея да проникне в общество ни и да вдъхнови членовете на нашата организация да посветят усилията си за един по-добър свят.

На 19 ноември в Севлиево ще се проведе Дистриктният семинар на Фондация Ротари, на него ще дискутираме въпросите, свързани с по-добрата ни способност за изпълнение на проекти, за устойчиво решаване на хуманитарни нужди и работа с Фондацията. Вечерта ще отпразнуваме заедно 15-годишнината на Ротари клуб Севлиево.

Приятели, нека отдадем дължимото на нашата фондация.

С пожелания за повече обединени усилия, посветени хора и чисти личности, които да застават зад каузата "Ротари"!

Ноември 2016
Ваш в Ротари,
Димитър Димитров
Дистрикт гуверньор Д-2482
» Как да отбележим стотната годишнина на Фондация Ротари
» 100 години фондация ротари - презентация от Комитета за Фондация Ротари
Последните 10 новини

» Първи трепети и любопитство на първокласниците в Община Момчилград бяха сподели лично с Дистрикт Гуверньорът на Дистрикт 2482 арх. Илиян Николов
» Ротари клуб Кърджали се отваря за можещите, младите признати за равноправни партньори
» МИГ Харманли - сред отличниците през предходния програмен период
» Българска агенция спечели световни награди за SEO
» Ротари клуб - Габрово дари на училищата в Габрово, Трявна и Плачковци инфрачервени термометри
» По традиционно РК Нова Загора откри учебната година с подаръци за първокласниците.
» Изявени ученици получиха награди от Ротари клуб Велико Търново
» Послание на ДГ Илиян Николов за септември 2020
» Ротари клуб Нова Загора приключи успешно поредния си проект в сферата на образованието - "Нека свържем света на науката със забавното"
» Всяко предизвикателство е още една възможност