Послание на ДГ за м.януари 2017
Дата: 01.01.2017



"За мен най-важното правило на лидерството е да бъдеш добър слушател.
Един добър лидер трябва да бъде човек, който може да мотивира,
насърчава, делегира, вдъхновява и да общува добре“
Джон Джърм, Президент на РИ
 
 
Уважаеми приятели,
 
Професионализмът е отношение и действие, което се проявява във всеки момент. Той е стил и начин на поведение без значение с какво се заемаме. Професионализмът е слушане и чуване, гледане и виждане, диалог, среща на идеи и мощен инструмент за развитие и успех.
Професионалистът е лидер, дори и да не се стреми към това.
Ротарианците сме пример за такава мрежа от професионалисти. Ротари осъзнава важността на този аспект от службата в полза на обществото и посвещава първия месец на годината на професионалната служба.
Януари е месец, в който започва реализацията на това, което в последните дни на предходната година сме обещали да направим пред себе си. Онова, което е останало встрани, осъзнавали сме като необходимост, било е изключително важно, но не и приоритет; което сме искали да направим - вече му е дошло времето.
 
Живеем във време, когато конфликтът доминира над разума. Осъзнавайки мащабността на процесите, виждаме дребнавостта на случващото се. А вероятно дори не осъзнаваме какво се случва, защото то е толкова далеч от нашите помисли, от нашия стил, че не можем да го класифицираме и позиционираме в ценностната ни система.
Конфликтът между хората застана над оня разум, който припознава правото на живот и правото на свободен избор като основни човешки права. Необходимо е да се намери решението, което да нормализира отново пътя на обществото.
Да анализираме, да локализираме, да предложим решение, да реализираме това решение и разумът отново да е властелин – това е мисията на професионалистите, обединени в общност. Нашата ротарианска общност е един силен, балансиран организъм, в който уважението и толерантността са като кръвоносна система, по която тече живителната сила, носеща обновление.
 
Да опознаем човека, който стои до нас, у дома, на работа, по време на нашите срещи. Да се обърнем към него, да го чуем и да го видим с онзи преоткриващ поглед, който го прави част от нас. Част от един организъм, който се допълва и усъвършенства, търси липсващото така, че да расте, да укрепва и да е инструмент за решения на осъзнатите проблеми. Да чуем за професията на другия, на другите и да намерим онова, което ни допълва, тъй като всеки друг носи още една частица знание и умения, които са ни били толкова нужни, че не сме го знаели.
 
През декември посетих Ротари клубовете: Димитровград, Харманли, Кюстендил и Банкя. Ротарианците от тези клубове чрез обединение и изграждане на традиции се стремят да бъдат по-дейни в службата си към Ротари, като не забравят и децата.
Благодаря на РК Шумен и всички ротарианци, които изразиха своята съпричастност към жителите на Хитрино.
 
Приятели,
Януари е един прекрасен месец. Студът навън ни кара да се радваме на топлината на дома. Празниците са много - празници, а не балове. Да са живи и здрави всички, които в този месец имат имен ден, професионален празник или просто ваканционно настроение.
 
Пожелавам ви здрава и мирна Нова година. Една година на успехи: такива, за които всеки има свое съкровено измерение, една година, в която дребнотемието като част от ежедневието ще бъде източник на усмивки.
 
                                                                                                                                                       Януари 2017
 
Ваш в Ротари,
Димитър Димитров
Дистрикт гуверньор Д-2482