Послание на ДГ за м.април 2017
Дата: 01.04.2017“We should not live for ourselves alone, but for the joy in doing good for others.”
 Arch Klumph, founder of The Rotary Foundation
 
 
                    Уважаеми приятели,
 
Службата в полза на човечеството започва в общността и всяка общност има своите уникални нужди и тревоги. За да увеличим максимално въздействието ни, ние съсредоточаваме усилията си в шест ключови области. Тези области обхващат някои от най-важните световни и широко разпространени хуманитарни нужди, една от които е майчиното и детско здравеопазване. Около 5,9 милиона деца на възраст под пет години умират всяка година от болести, недохранване, неадекватни здравни грижи и лоша хигиена, като всички те могат да бъдат предотвратени. Хуманността е двигател за нас ротарианците, тъй като тя няма граници и се простира във вечността.

Ротари е динамично развиваща се организация. Ротарианството в България през тази година отбелязва 25 години от възстановяването си. Това е време на израстване, време на много работа в полза на нашите общности и на обществото като цяло. И тъй като израстваме, ние много по-добре и по-ясно формулираме целите си. Търсим партньорство и взаимодействие с общините, и това, което правим, става много по-значимо и много по-трайно  Наблягаме на майчиното и детско здравеопазване, на превенцията и борбата със заболяванията и началната грамотност, с разбиране за един по-широк план, защото знаете – 6,6 е детската смъртност в България, много са децата, които или не посещават или отпадат от училище. Факторите, определящи съдбата на едно дете са тези на раждането: къде се ражда, на образователното и икономическо състояние на родителите и здравеопазването. Ние трябва да се стремим към общество, в което е налице баланс в името на здравето на майките и децата, в което хората имат равен достъп до всичко и разбират огромното влияние, което оказват на емоционалното и интелектуалното развитие на децата и могат да взимат правилните решения в различните ситуации.
 
На 12 април се навършват 62 години от обявяването на ваксината против полиомиелит на Джонас Солк за безопасна и ефективна. За този период броят на случаите на полиомиелит в световен мащаб е намалял с 99%. Благодарение на нея, ние сме много близо до постигане на целта си – свят без детски паралич. 
 
На 8 и 29 април, в София и Поморие, ще се проведе Семинар по членство с любезното домакинство на Ротари клуб София-Сити, който ще отпразнува своята 10 годишнина, и Ротари клуб Поморие, който ще отбележи своята 15 годишнина. Нека бъдем заедно!
 
През м.март посетих Ротари клубовете Берковица, Дупница, Любимец, Момчилград, Смолян, Козлодуй-Аугуста, Свищов, Горна Оряховица и Велико Търново. Ротарианците от тези клубове чрез служба, приятелство и традиции постигат своето развитие и бъдеще, като се грижат за здравето на хората и насочват своите усилия към децата и спорта.
 
Приятели,
Бих искал да насоча вниманието на всички вас към попълването и отчитането на постиженията по поставените цели в Ротари клуб “Централ“ – лицето на нашите клубове и нашия Дистрикт пред Ротари. Все още разполагаме с три месеца за да подкрепим с дарения Фондация Ротари. Нека мобилизираме усилията си, за да отбележим подобаващо нейния 100 годишен юбилей.
Важно е да се отворим към нови идеи и подходи, да обменяме опит в привличането на нови членове, в изпълнението на проекти и представянето в обществото. Сигурен съм, че нашите клубове могат да предложат нови и ценни идеи. Същевременно изключително важно е да не забравяме своята идентичност, като запазваме ценностите и приоритетите на Ротари.
Нека всички ние, свързани в ротарианско приятелство, с общи усилия водим нашия Дистрикт напред в СЛУЖБА НА ОБЩЕСТВОТО.
 
   Април 2017
Ваш в Ротари,
Димитър Димитров
Дистрикт гуверньор Д-2482
Последните 10 новини

» Още свири шипченският вятър!
» Подарък за 150-годишния юбилей на Читалище “Развитие“ от Ротари клуб Севлиево
» Дарение на Пациентски монитор на Акушеро-Гинекологичен Комплекс в УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” - град Стара Загора
» Ротари клуб Смолян дари станции за дезинфекция на болницата в Смолян.
» Послание на ДГ Митко Минев за м.май 2020
» 9 софийски клуба ЗАЕДНО в борбата с Covid-19
» РОТАРИ КЛУБ ДАРИ КОМПЮТРИ НА УЧИЛИЩАТА В ПАНАГЮРИЩЕ
» РК Варна-Евксиноград с дарение в помощ на уязвими лица за Великден.
» Ротари клуб Севлиево с мисия да предпази медиците в региона
» Ротари клуб Стара Загора с дарение на ОД на МВР Стара Загора