Послание на ДГ за м.октовмри 2017
Дата: 02.10.2017Уважаеми приятели ротарианци,

Изпратихме седмия месец (от латински septem), който реално е девети, но всички ние знаем, че всъщност е трети за нашата ротарианска година. Благодаря за гостоприемството на посетените 14 клуба (РК Варна, РК Варна Евксиноград, РК Добрич, РК Каварна, РК Пловдив Филипопол, РК Пловдив Пълдин, РК Русе, РК Русе Дунав, РК Тутракан, РК Търговище, РК Пазарджик, РК Шумен, РК Попово, РК Велико Търново). Специални благодарности на РК Нова Загора и РК Смолян, които приютиха два от предварителните ПЕТС-а.

С началото на месец октомври навлизаме във втората четвърт на ротарианската година. Без да е твърде амбициозен, календарът на дистрикта е достатъчно наситен. Седмицата от втори до осми октомври е посветена на връзката с нашите възпитаници (т. нар. „алумни“). В първата половина на месеца ще се проведат и останалите два предварителни ПЕТС-а в Балчик и София. На 14 октомври Хасково ще бъде домакин на Годишната асамблея на Ротаракт, а една седмица по-късно в Банско нашите най-малки приятели от Интеракт ще открият своята асамблея.

На 24 октомври ще отбележим Световния ден на Полио, а от 30 октомври стартира седмицата на Интеракт в Ротари Интернешънъл.

Темата на месеца – Икономическо и общностно развитие – е логично продължение на предходните три. Тя по удивителен начин обхваща основните приоритети на Ротари, като едновременно с това дава свобода на всеки клуб сам да прецени как да допринесе за развитието на своята общност.

Не е необходимо да прибягваме до услугите на статистиката, за да опишем ситуацията у нас. Всички ние сме наясно със социално-икономическата среда, в която се опитваме да осъществяваме дейност. Всички сме наясно, че времената са трудни. Наясно сме, че не е по силите на хуманитарните организации да помогнат на всички нуждаещи се. Но дали наистина не ни е по силите?
За да отговорим обективно на този въпрос е добре да познаваме ресурсите, с които разполагаме. Най-общо, нашият дистрикт включва 87 клуба от над 60 населени места. В тях членуват 2000 ротарианци. Това е човешкият ни капитал. Той е важен за нас, но има нещо още по-значимо – нашият социален капитал. Това е приятелството помежду ни, доверието, което с години изграждаме, взаимодействието между нас, споделените ценности и убеждения.

Много изследвания доказват пряката връзка между обществено икономическото развитие и социалния капитал. Като правило, общности със силен социален капитал се справят по-успешно с бедността, разрешаването на конфликти и реализирането на нови проекти. Това е така, защото развитието на общностите не се определя от върха, а от основата. Там, където в основата стоят добронамерени хора с ясни цели и много приятели, прогресът е налице.

При моите посещения през трите изминали месеци видях много подобни Центрове на Доброто. Повечето клубове не просто осъществяват хуманитарна дейност, а действат като социални предприемачи. Спечелили доверието на местните общности, те успешно откликват на нуждите, взаимодействат с други организации и връщат вярата на хората в доброто.

Ще си позволя да завърша с думите на Президента на РИ Йън Райзли: „Всеки от нас избира да служи, защото знае, че така прави различен живота на другите. Независимо дали изграждаме ново игрище или училище, подобряваме медицинското обслужване или канализацията, обучаваме медиатори или акушерки, ние знаем, че работата, която вършим, малко или много променя живота на хората към по-добро“.

Приятели, нека продължим да правим разликата в нашите общности и да си повярваме, че е по силите ни да променим средата, в която живеем.

Сърдечен ротариански поздрав,
Емил Коцев,
Гуверньор на Дистрикт 2482


Последните 10 новини

» Още свири шипченският вятър!
» Подарък за 150-годишния юбилей на Читалище “Развитие“ от Ротари клуб Севлиево
» Дарение на Пациентски монитор на Акушеро-Гинекологичен Комплекс в УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” - град Стара Загора
» Ротари клуб Смолян дари станции за дезинфекция на болницата в Смолян.
» Послание на ДГ Митко Минев за м.май 2020
» 9 софийски клуба ЗАЕДНО в борбата с Covid-19
» РОТАРИ КЛУБ ДАРИ КОМПЮТРИ НА УЧИЛИЩАТА В ПАНАГЮРИЩЕ
» РК Варна-Евксиноград с дарение в помощ на уязвими лица за Великден.
» Ротари клуб Севлиево с мисия да предпази медиците в региона
» Ротари клуб Стара Загора с дарение на ОД на МВР Стара Загора