Послание на ДГ за м.ноември 2017
Дата: 01.11.2017Уважаеми приятели ротарианци,

Ще запомним месец номер 124 в живота на нашия дистрикт като един от интересните и активни периоди в историята му. Тенденцията към разширяване, която наблюдаваме от началото на годината, се запазва и към края на октомври ротарианците в дистрикта наброяват 2006 (прираст от 31 в сравнение с 1 юли 2017). По-важно е обаче, че и нашите проекти вървят възходящо. Или поне с такова впечатление останах при посещението си в 16 клуба: РК Елена, РК Карлово, РК Провадия, РК Балчик, РК Свищов, РК София Балкан, РК София Интернешънъл, РК София Триадица, РК Варна Галатея, РК Габрово, РК Пазарджик-Бесапара, РК Велинград, РК Петрич, РК Банкя, РК Силистра и РК Горна Оряховица-Лясковец. Като израз на благодарност за активната им служба и гостоприемство имах честта и удоволствието да връча флагчето на гуверньора на повечето от тях.  

Вече е ноември – месецът на Фондация Ротари. Едва ли преди 100 години Арч Клъмф е имал идея за мащабите, които предложената от него инициатива ще достигне. По данни на престижния институт Charity Navigator в момента Фондация Ротари е сред петте най-големи благотворителни организации в света.

Това, обаче, което прави нашата фондация уникална, не е размерът. Не е дори и достопочтената възраст. Тя е единствена по рода си заради възможностите, които предоставя. Ротарианци от 36 хиляди клуба, опериращи в повече от 200 държави и географски области по света – забележителен социален капитал, който намира израз в уникален микс от дарения на пари, време, идеи и контакти! А ние, българските ротарианци, имаме свободата сами да преценим дали да участваме в процеса на набиране на средства и как да използваме необятните ресурси на фондацията в интерес на Доброто.

Вярвам, че все повече клубове в нашия дистрикт откриват предимствата на работата с Фондация Ротари. Това донякъде се дължи на достигнатата по-висока степен на ротарианска зрялост и социална отговорност, но и на активната просветителска и подкрепяща дейност на дистриктния комитет. На 25 ноември всички ние ще имаме възможност да се уверим лично в това, ако посетим хотел Империал в гр. Пловдив и вземем участие в тазгодишния семинар на Фондация Ротари.

Използвам случая, за да напомня, че към края на месеца изтича и срока на преференциалните цени при регистрация за Конгреса на Ротари в Торонто. В края на текущата година отпадат визите за Канада, а с това и досадните процедури, които често действат като задържащ фактор при вземане на решение за пътуване в чужбина. Нека се възползваме в максимална степен от това благоприятно стечение на обстоятелствата и да осигурим внушителна българска агитка на конгреса. За отличителните атрибути на участниците възнамерявам лично да се погрижа J

Но това е догодина, а сега е Световната седмица на Интеракт. Нека обградим нашите малки приятели с вниманието, което заслужават. Постоянно повтаряме, че те са нашето бъдеще, но истината е, че тяхното бъдеще е в нашите ръце. Поемайки отговорност за младото поколение, ние приемаме предизвикателството да осигурим едно по-достойно бъдеще за нас и нашите деца. Да не забравяме, че правейки разликата днес, ние допринасяме за УТРЕ

Сърдечен ротариански поздрав,
Емил Коцев,
Гуверньор на Дистрикт 2482                                              

Последните 10 новини

» Съби Стойчев е президент на Ротари клуб Нова Загора за 2020/2021 година.
» Чартиране на Интеракт Клуб Харманли
» Послание на ДГ Илиян Николов за м.юли 2020
» Недко Недев е новия Президент на РК Сливен
» Ротация на президентите в Ротари клуб Габрово
» Пореден проект на Ротари клуб Сливен
» РК Варна-Евксиноград дари 28 компютърни устройства на ОУ „Г. С. Раковски“ в с. Голямо ново, Търговищко
» Първата жена Президент на Ротарианското движение в Града на липите встъпи в длъжност
» Ротари клуб – Търговище ремонтира знакова мраморна чешма
» Още свири шипченският вятър!