Послание на ДГ за м.декември.2017
Дата: 01.12.2017Уважаеми приятели ротарианци,

Месец ноември вече принадлежи на историята. Ще го запомним с няколко знаменателни събития: Зоналният Ротари Институт в Клуж-Напока, Румъния, в който взеха участие ротарианци от 19 дистрикта; постижението на РК Шумен, който стана вторият клуб в дистрикта, носител на званието „100% Пол Харис Фелоу“; семинарът на Фондация Ротари, на който имахме възможност да опресним своите знания и да обменим идеи за бъдещи хуманитарни проекти. Междувременно успях да посетя и няколко клуба. Благодаря за гостоприемството на РК Плевен, РК Несебър, РК Ловеч, РК Севлиево, РК Стара Загора Берое, РК Нова Загора, РК Казанлък, РК Сливен и РК Асеновград.

Навлязохме в месец декември. Темата е „Превенция и лечение на заболяванията“. В последно време здравеопазването е сред основните акценти в медийните публикации и политическите дебати у нас. Постепенно многото говорене и малкото правене навлизат в своеобразен дисонанс. Донякъде е разбираемо. Достатъчно е да проследим етимологията на думата. Опазването, та било то и на здравето, произтича от глагола пазя. В него не е заложена идеята за проактивност. Това в известна степен оправдава чиновническото отношение на нашите медици. За разлика от нас, англоговорящите страни предпочитат да използват термина грижа за здравето.

Като активни ротарианци, на нас повече ни прилича да се грижим, отколкото да пазим. Голяма част от клубовете не чакат специален месец, за да покажат своята загриженост за здравето на хората. В дистрикта целогодишно се организират и провеждат по места скринингови прегледи за рак на простатата при мъжете, за рак на млечната жлеза при жените, за гръбначни изкривявания и зрение при децата, за диабет и др. Десетки са човешките съдби, които сме успели да облекчим. Още повече са хората, на които сме вдъхнали вяра и сме изтръгнали от прегръдката на всеобщата апатия.

Приятели, месецът не случайно започва с температури, много по-високи от нормалните за сезона. Традиционните ротариански балове ще продължат да ги покачват. Каузите, които сами избираме и преследваме, ще затоплят хиляди сърца. Но нека сред всеобщото веселие не забравяме ротарианския календар. През този месец се провежда асамблеята за избор на клубни офицери. Избраните ротарианци се докладват в сайта на Ротари Интернешънъл и така получават администраторски права за следващата ротарианска година.

Препрочитам предходния параграф и се чудя възможно ли е в един абзац да се говори за балове и веселие, от една страна, и за доклади и администраторски права, от друга страна. А защо не? Децата вярват, че в месеца на Дядо Коледа се случват чудеса. Можем да се поучим от тях и да повярваме, че сме в състояние да направим различен света, в който живеем.

Защото, както добре знаем, тази година в Ротари ПРАВИМ РАЗЛИКАТА.

С пожелание за здраве и семейна топлина,
Емил Коцев,
Гуверньор на Дистрикт 2482
Последните 10 новини

» Кампания на РК Стара Загора-Берое #10UDoc
» С обич и грижа към града и общността ни!
» Ротари клуб „Бургас-Пиргос“ дари 1 000 маски на три институции
» Бордът на Директорите на РИ взе решение да отмени Конвенцията на Ротари Интернешенъл 2020 в Хонолулу
» Ротари клуб Хасково-Аида дари 1 100 маски за медиците в общината
» РК Харманли в помощ на МБАЛ за подготовка на специални стаи
» ВЕЛИКО ТЪРНОВО: Медицинско оборудване - Мобилен респиратор и Пациентски екран на обща стойност от 21000 лева с ДДС.
» Какво трябва да знаем за COVID-19
» Препоръки на Световна здравна организация за домашно лечение на заболели с COVID-19
» Ротари клуб Бургас ще раздаде маски и дезинфектанти