Варна тържествено отбеляза 113-та годишнина от създаването на Ротари
Дата: 26.02.2018Често питали Пол Харис дали в онзи студен зимен ден, в който той основал Ротари, е мислел, че то ще прерасне в световно движение. Най-добрият отговор са може би думите му, казани по случай годишнината на Ротари малко преди смъртта му, на 27 януари 1947 година:
"Не, през 1905 г. не виждах такова бъдеще. Когато човек засажда нищо не обещаваща фиданка в ранна пролет, може ли да е сигурен, че от нея ще израсне здраво дърво? Може ли да е сигурен в това и да не се съобразява с капризите на времето и с благоразположението на съдбата? Едва след като види първата пъпка, едва тогава може да мисли за бъдещата сянка".
Ротарианското движение се е родило на 23 февруари 1905 година, когато Пол Харис, тогава млад юрист, който се чувствал самотен в разрастващия се Чикаго, Илинойс, САЩ, се срещнал с трима приятели, с които да обсъди една своя идея. Приятелите били Силвестър Шиил, търговец на въглища, Густавус Е. Лоер, минен инженер, и Хирам Шори от шивашкия бизнес. Те се срещнали в офиса на Лоер (711 стая) в сградата Unity Building.
Тази 113 годишнина от създаването на Ротари се събраха тържествено да отбележат на 23 Феввруари 2018 г. в Суис-Бел хотел Димят Варна над 80 ротарианци от 3-те варненски Ротари клуба, Варна, Варна-Галатея, Варна-Евксиноград и РК Провадия. На тържеството присъстваха и ротарактори от 2-та варненски Ротаракт клуба, 3-те Интеракт клуба, както и членове на Инеруил клубовете във Варна.
Гост на събитието беше ДГН Митко Минев, който поднесе приветствие от името на ръководството на Дистрикт 2482, България и връчи на всички президенти на клубове по-една българска мартеница по-повод наближаващия 1-ви Март.
В началото, водещия на събитието АДГ Любомир Господинов покани на сцената президентите на РК Варна Георги Куртев, на Варна-Галатея Георги Георгиев, на Варна-Евксиноград Николай Доцински и на РК Провадия Живко Панков, като всеки президент сподели за целите и задачите на клуба си през настоящата 2017-2018 ротарианска година.
След това най-тържествено бяха връчени ротариански значки и бяха приети Даниела Димова и Нина Еленкова, за нови членове на РК Варна и Калин Кателиев за член на РК Варна-Галатея, като последните двама са попълнение от младежката програма на Ротари Ротаракт.
Приветствия по-случай рожденния ден на Ротари поднесоха и президентите на ИнерУил клуб Варна Нели Тонева и на ИнерУил клуб Варна-Марина Дарина Христова.
В офциалната част Наско Рафайлов изнесе факти за развитието на Ротари в България, както и информация за възстановяването на Ротари клуб Варна през 1993 година, доктор Петър Радушев наблегна на значимостта на Ротари, като най-голямата неправителствена организация член на ООН и ролята й за преодоляване на конфликти в световен мащаб, а Людмил Икономов накратко аргументира нуждата от единство между варненските ротари клубове, което ще е гаранция за още по-добра служба на Ротари.
С това официалната част на срещата приключи и всички присъстващи продължиха да споделят впечатленията си от празника в неформална обстановка, на която беше придадена българска атмосфера с приготвените и донесени от ротарианци вкусни домашни български баници.
Събитието беше официално заснето и ще бъде отразено в медиите от Медийна група Черно море.Последните 10 новини

» Ротарианци дариха устройства за пречистване на вода в две детски градини в Павликени
» Виктория Стоянова и Диана Павлова са носителите на Президентските стипендии на Ротари клуб Нова Загора
» Фолклорен фестивал Тракийски Стъпки 2020, организиран от РК Стара Загора - Берое
» Дарение за Вирусологичната лаборатория от РК Стара Загора - Берое
» 15 год. Ротари клуб Раднево и
» Подкрепа за младите лекоатлети на Нова Загора
» ТУРНИРИ ПО СТРИЙТБОЛ В СЕВЛИЕВО
» Послание на ДГ Илиян Николов за октомври 2020
» Есенни инициативи на РК Севлиево
» РК Златоград - Неделино 112 год. Независима България