Развитие на членството и връзки с обществеността
Дата: 01.10.2011
Автор: Весела Шаранкова, Председател на Комитета по PR

Поведение пред камера и микрофон беше практическо занимание, което предизвика голям интерес. Участниците имаха възможност да застанат пред камера и микрофон, да участват в "реални" интервюта, след което да се чуят и видят на "големия"екран.

Семинарът стартира с пресконференция, дадена от дистрикт гуверньора Анелия Дошева, присъстваха журналисти от водещи медии в региона. Бяха представени проектите, по които работят клубовете в България , както и основните акценти в програмата на новата ротарианска година.

Присъстваха председателите на клубните комисии по членство и връзки с обществеността от цяла България. Пленарната сесия започна с традиционните за Ротари ритуали и встъпителна реч на ПДГ Калчо Хинов. Специален гост на мероприятието беше областният управител на Велико Търново - д-р Пенчо Пенчев, който поздрави всички присъстващи, изтъкна доброто сътрудничество между РК Велико Търново и областната администрация и пожела успешна работа на всички участници в семинара.

Прекрасната презентация на тема "Членството в Ротари"  на АДГ Димитър Димитров даде основните акценти и принципи за всички членове, а именно: "Членството ни в Ротари трябва да бъде ясен, личен, осъзнат, мотивиран и доброволен избор на всеки един от нас за безкористна служба в полза на обществото". Правилата за членство, информация за клубовете в България и техните членове бяха другите акценти в презентацията.

Марката "Ротари", представена от ДГЕ Атанас Атанасов, беше естествено продължение на семинара. Достигна ли разцвета си Ротари? И съществува лио риск да "умре"? Какво е възрастовото ниво на ротарианците?... бяха основните въпроси, разлеждани от ДГЕ Атанас Атанасов.

Костадин Чаталбашев ПАДГ, председател на комитета по развитие на членския състав, представи новостите в класификациите в Ротари и обърна особено внимание на факта, че много от клубовете в Дистрикта нямат такива. В края на своята лекция той изказа готовност за съдействие  и помощ при създаването на класификатори в отделните клубове.

На семинара беше представен единственият за българия пилотен проект "Иновации и гъвкавост". Проектът се реализираа от РК Пловдив-Филипопол и беше представен от президента му  Мария Горанова. Какво можем да променим? Как да привличаме нови членнове? Как да направим по-интересни нашите клуббове? Можем ли да правим промени и нововъведения?... Това са основните акценти на проекта. Какви ще бъдат резултатите от него, ще разберем след три години.

ПДГ Наско Начев, асистент-координатор за Зона 20-В и издател на списанието"Ротари на Балканите", със своето красноречие ни припомни главните цели за подобряване на публичния имидж на Ротари в Дистрикта. Той ни запозна с добри практики и примери по отношение популяризирането на работата на Ротари в други Дистрикти.

Юрий Проданов от РК Шумен импровизира на тема "Развитие на членството и връзки с обществеността".

Пленарната сесия завърши с гост лекторите Божана Димитрова - радиожурналист, и Мария Василева - режисьор и консултант по медии и комуникации, които дадоха ценни съвети и препоръки при общуването с медиите. Едно послание, което искаме да стигне до аудиторията трябва да бъде ясно, кратко и стегнато. За да бъде запомнено, това послание трябва да бъде повтаряно често и последователно. Казано веднъж, не означава, че е чуто! Трябва да познаваме и да се съобразяваме с аудиторията, с която комуникираме, като спестяваме евтини и популистки елементи в общуването. Случайните, редки контакти с медиите често водят до неосведоменост, която поражда апатия, съмнения, слухове, конфликти... Това са основните изводи от презентациите на двете дами.

Втората част на семинара беше насочена към дискусиии практически занимания, в които участваха бъдещи лидери в клубовете и дистрикта, чиито задължения са свързани с членството и връзките с обществеността, асистент-гуверньори и всички заинтересовани ротарианзи.

На дискусията по членство бяха обсъдени стратегии за привличане на нови членове, как да задържим членовете в клуба и как да създадем предпоставки за организиране на нови клубове в Дистрикта.

Поведение пред камера и микрофон беше практическо занимание, което предизвика голям интерес. Всички участници имаха възможност да застанат пред камера и микрофон, да участват в "реални" интервюта, след което да се чуят и видят на "големия"екран.



РК Велико Търново , Велико Търново , семинар по членство , връзки с обществеността , Ротари , Ротари Интърнешънъл , Дистрикт 2482