За миналите кампании и дейността на Ротари клуб Свищов, разказа в интервю Марияна Иванова, председател на Управителния съвет на клуба
Дата: 01.05.2018
За миналите кампании и дейността на Ротари клуб Св
Автор: Луиза ТРАНЧЕВАНов автомобил, дарение от Ротари клуб – Свищов, получи Центъра за лица с деменция в село Овча могила. До благородната постъпка се стигна, след като директора на социалната институция Данчо Кръстев направи запитване до сдружението. Това не е първата подобна проява, но повече за миналите кампании и дейността на Ротари клус – Свищов, разказа в интервю за предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велко Търново Марияна Иванова, председател на Управителния съвет на клуба.
 
Фокус: Г-жо Иванова, Ротари клуб – Свищов е една от организациите в града, които оказват помощ не само на социалните структури, но и на местната администрация. Последното дарение, което направихте, бе за Центъра за лица с дменция в село Овча могила. Защо се насочихте именно към тази институция?
Марияна Иванова: С ръководството на Центъра ние се познаваме още от 2014 година, когато решихме да направим реконструкция и ремонт на сградата, в която се помещава днес Центъра за хора с деменция. По това време той беше общежитие за лица, които учеха в Специализиран учебно-професионален център „Св. Климент Охридски“. В него се обучаваха деца с проблеми и лишени от родителски грижи. Сградата беше в окаяно състояние, но след като решихме да реализираме този проект, ние направихме така, че тя изцяло беше реконструирана. Вътрешните помещения бяха изцяло променени. Създадохме стаи за  живеещите, в които бяха настанени по две или три деца. Направихме баня и тоалетна във всяка стая, защото в предишния вариант в сградата имаше само по едно помещение с баня и тоалетна, съответно за момичета и момчета. Направихме соларна инсталация за топла вода. И така в края на краищата нашият проект възлезе на около 100 хиляди евро, като наш партньор и освен дарител беше Ротари клуб от Некертал, Швейцария. По-късно към нас се присъединиха още десетина-петнадесет клуба, както от страната, така и от Германия, от Америка. Получихме много дарения под формата на материали и помощи, след доста солидна разяснителна работа, както и поредица от благотворителни мероприятия. И през миналата година, когато трябваше да се прекрати дейността на общежитието към този център, ние вече имахме една ремонтирана, прекрасна сграда, която се превърна в Центъра, за който днес ме питате. Сега той изпълнява друга социална функция. Приютени са там хора с деменция, които имат различни потребности, и за които персонала полага доста добри грижи. Сегашният директор г-н Кръстев беше ръководител и на училището, тогава и неговата личност отново ни заведе към проблемите на този център. Така се стигна и до дарението на автомобил, което направихме съвсем скоро.

Фокус: Какви други благотворителни акции сте организирали в последните месеци?
Марияна Иванова: След като приключихме с този проект, ние имахме, разбира се, и други такива. В момента целта на нашия клуб е да прегледаме всички деца, на възраст от първи до четвърти клас, в училищата в града. Като желанието ни е да проверим колко деца имат гръбначно изкривяване, с цел да обърнем внимание на техните родилите или да ги насочим към специализирани заведения. За съжаление се оказа, че има доста деца с такива проблеми. Заради този си проект Ротари организира Благотворителен бал на Коледа. Събрахме необходимите средства. Имаме организация, ангажирани са лекари и други медицински лица и в този момент вървят прегледите. Мога да докладвам, че към днешна дата имаме прегледани 219 деца от едно от училищата в града и нашия проект продължава. До края на месец май, докато децата завършат училище, всички ще бъдат прегледани. Общият им брой е около 650 малчугани.

Фокус: А тази идея от къде е дошла?
Марияна Иванова: Всяка година нашият клуб си поставя една цел, един проект, който да реализира. За тази година с общите ни усилия и мнението на различните ни клубни членове, стигнахме до тази идея. Хората предлагаха това, предлагаха и друго, но в края на краищата  решихме, че децата са наша грижа, защото няма по-хубаво от това да работим за тях.

Фокус: Колко са членовете на Клуба, как всъщност е подредена Вашата дейност ?
Марияна Иванова: В момента членовете на Ротари клуб – Свищов са 21, в това число имаме и двама почетни членове, които се избират на първата сбирка, в началото на Ротарианската година. Това са наши приятели, които са доказали своята привързаност, лоялност и ангажираност в работата на нашия клуб. По принцип  дейността на Ротари клубовете е уредена от Конституция, която е приета от Ротари Интернешънъл, това е нашата световна организация. Дейността на Ротари Интернешънъл се разпределя по отделни зони в света, които са разпределени на дистрикти, които съответно имат своите членове и клубове. В света има над 1,2 млн. ротарианци и нашият дистрикт – България, има 56 клуба. Всяка една регионална структура се ръководи в идеите си и работата си от правилата в Конституцията, като същевременно има и свои правилник за работата вътре в клуба.

Фокус: Каузите, които избирате и хората, на които помагате, след съгласуване ли се определят?
Марияна Иванова: Да, точно така. Винаги имаме единодушие по въпроса какъв да бъде следващият ни проект. Всеки има право да предлага. И в края на краищата Бордът на клуба приема всички предложения, преценява кои от тях да бъдат представени на общо гласуване. Разясняват се подробностите, плюсове и минуси и се взема решение за това кои от тези предложения са най-социално значими – колко хора могат да бъдат получатели на добрините, които ние правим. Колкото повече са те, толкова по-значим става проектът.

Последните 10 новини

» Подарък за 150-годишния юбилей на Читалище “Развитие“ от Ротари клуб Севлиево
» Дарение на Пациентски монитор на Акушеро-Гинекологичен Комплекс в УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” - град Стара Загора
» Ротари клуб Смолян дари станции за дезинфекция на болницата в Смолян.
» Послание на ДГ Митко Минев за м.май 2020
» 9 софийски клуба ЗАЕДНО в борбата с Covid-19
» РОТАРИ КЛУБ ДАРИ КОМПЮТРИ НА УЧИЛИЩАТА В ПАНАГЮРИЩЕ
» РК Варна-Евксиноград с дарение в помощ на уязвими лица за Великден.
» Ротари клуб Севлиево с мисия да предпази медиците в региона
» Ротари клуб Стара Загора с дарение на ОД на МВР Стара Загора
» Ротари клуб – Габрово дари апаратура и офис техника на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“