Послание на ДГ за м.Юни.2018
Дата: 08.06.2018Скъпи приятели,
Извинявам се, ако съм ви досадил през годината с писмата си, но обещавам това да е последното. Затова пък ще бъде малко по-дълго от предишните. Въпросът, на който ще се опитам аргументирано да отговоря е: Успяхме ли да направим разликата?
Повечето от нас добре познават трите основни приоритета, които ни служат като пътеводна светлина през последните години: укрепване на клубовете, засилване на хуманитарната служба и подобряване на публичния имидж и информираност за Ротари. С помощта на ясни, измерими цели към всеки от приоритетите клубовете имаха възможност да планират и осмислят дейността си през годината. Много от тях подходиха с нужната сериозност не само към изпълнението, но и към отчитането на постигнатото в РК Централ. Вследствие на това, към момента 35 клуба отговарят на критериите за получаване на Почетната Ротари Грамота, която е най-добрият и обективен атестат за ефективността на всеки клуб. Не мога да пропусна възможността да ги изброя. Настоявам да ги изчетете бавно, със заслужено уважение към положените усилия:
РК Айтос, РК Берковица, РК Благоевград Център, РК Бургас, РК Варна, РК Велико Търново, РК Видин, РК Гоце Делчев, РК Добрич, РК Кърджали, РК Момчилград, РК Несебър, РК Нова Загора, РК Пазарджик, РК Петрич, РК Пирдоп, РК Пловдив Пълдин, РК Поморие, РК Попово, РК Русе, РК Севлиево, РК Силистра, РК Сливен, РК Смолян, РК София, РК София Балкан, РК София Интернешънъл, РК София Капитал, РК София Сердика, РК София Триадица, РК Стара Загора, РК Стара Загора Берое, РК Свищов, РК Харманли и РК Шумен.
Приемете, че този списък не е окончателен и всеки клуб, който желае да спечели Почетната грамота, има на разположение трите седмици до края на ротарианската година, за да направи необходимото.
Споменатите по-горе приоритети са универсални за всички Ротари клубове по света. Всеки от 537-те дистрикта обаче си има свои уникални особености. Това налага определянето на допълнителни приоритети от страна на гуверньорите, с цел по-пълно отговаряне на специфичните нужди на съответните общности. В моя случай това беше активизиране работата на Ротари клубовете с младите. Няма да крия, че моят избор беше продиктуван от страха демографската катастрофа, на която сме свидетели, да унищожи всичко ценно за нас. В момента ние виждаме как тя променя настоящето, с което сме свикнали. Осъзнаваме, че тя може да заличи миналото, с което се гордеем, и да минира бъдещето ни. Същевременно знаем, че това, което ще се случи утре, до голяма степен зависи от това, което се прави днес.
Настанало е време да поемем своята отговорност като ротарианци и да подадем ръка на нашите наследници. Много клубове вече го правят. През годината станахме свидетели на десетки инициативи с фокус върху детското здраве и образование, организирани от клубовете по места – превантивен скрининг за различни детски заболявания, осигуряване на медицинско оборудване за детските отделения, изграждане на спортни и детски площадки, организиране на детски празници, спортни съревнования, литературни конкурси. Списъкът на клубовете, подарили на своите общности подобни събития, е твърде дълъг, за да бъде представен в това кратко писмо. Но не мога да не спомена РК Пловдив Пълдин за въвлечените в традиционния им проект „Народните будители и аз“ над 6500 ученици (няма грешка, числото е шест хиляди и петстотин). Не случайно тази година лично президентът Румен Радев беше гост на заключителния етап от това мащабно начинание. Ето така се прави разликата!
Сега, към края на годината, мога да споделя и един мой личен приоритет, който остана скрит за повечето от вас. Никога не съм се чувствал особено комфортно в ситуации, при които субекти с равни права и цели, вместо да търсят синергия от взаимодействието си, хвърлят своите усилия за изграждане на разделителни линии. Опитах се да не деля клубовете на малки и големи, млади и стари, елитни и посредствени. Опитах се да вдъхна кураж на тези от тях, които нямаха достатъчно самочувствие, че могат да направят нещо значимо. Опитах се да приземя някои наши приятели, чиято самооценка не отговаряше на реалността. Опитах се да стопирам някои конфронтационни  процеси, които настройваха бивши приятели един срещу друг. Не знам дали успях и не изпитвам особено удовлетворение от постигнатото в това отношение. Като преподавател и бизнес консултант в сферата на човешките ресурси трябва да призная, че имах по-високи очаквания за резултатите от моята работа. Така или иначе приемам донякъде и като следствие от тези усилия факта, че половината от клубовете в представения по-горе „списък на отличниците“ оперират в сравнително по-малки населени места. Досега много от тях оставаха в периферията на нашето полезрение. Тази година те определено направиха разликата и успяха да приковат вниманието на всички нас.
Сред тях е и РК Петрич. Този клуб изпълни със съдържание месеца на младежката служба, като успя да организира и спонсорира свой Ротаракт клуб. Официалната чартър грамота, подписана лично от Президента на РИ Йън Райзли, беше получена на 29 май. Нека да пожелаем успех и ползотворна служба на нашите нови млади приятели.
И като става въпрос за приятели, не мога да се въздържа да не напомня, че в ротарианския календар юни е месецът на приятелството. Той започна твърде обещаващо. На 2 юни Годишната конференция на Дистрикт 2482 беше открита в Русе с фанфарна музика и тържествен парад на клубните знамена. Представители на 60 клуба се включиха в работата на конференцията. Много от тях останаха в Русе и вечерта, когато Васил Найденов повдигна неимоверно градуса на настроението и остави траен спомен във всички нас.
Месецът изобилства със събития, които дават възможност за поддържане и развитие на приятелството. На 7 юни РК София Интернешънъл са домакини на традиционната Уиски вечер, на 8 юни РК Ловеч празнуват своята 15 годишнина, на 9 юни РК Варна чества четвъртвековен юбилей, на 14 юни РК Видин ще отбележат своята 20 годишнина, на 15 юни рожден ден празнуват и РК Добрич, а в края на месеца приятелите от РК Поморие организират Морски уикенд за всички. А и да не забравяме Конгреса на РИ, който ще се проведе от 23 до 27 юни в Торонто, Канада.
Най-вероятно изпускам някои от предстоящите събития, за което моля организаторите да бъда извинен. През годината допуснах и други грешки, но, както се пее в известната песен на Раг‘н‘Бон Ман, все пак съм само човек. И като такъв каня всички на тържественото предаване на огърлицата на Гуверньора на 7 юли в гр. Дупница. Домакините от РК Дупница са обещали да се погрижат за всичко. От вас се иска само да им се обадите.
И накрая… Не искам да споменавам края. Не ни отива на нас, ротарианците, да говорим за край. Като истински социални предприемачи ние откриваме хората в нужда, намесваме се и връщаме вярата им в доброто. И така до безкрай.
Благодаря на всички за тази невероятна година. Вие бяхте чудесни!

Емил Коцев,
Гуверньор на Дистрикт 2482Последните 10 новини

» Подарък за 150-годишния юбилей на Читалище “Развитие“ от Ротари клуб Севлиево
» Дарение на Пациентски монитор на Акушеро-Гинекологичен Комплекс в УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” - град Стара Загора
» Ротари клуб Смолян дари станции за дезинфекция на болницата в Смолян.
» Послание на ДГ Митко Минев за м.май 2020
» 9 софийски клуба ЗАЕДНО в борбата с Covid-19
» РОТАРИ КЛУБ ДАРИ КОМПЮТРИ НА УЧИЛИЩАТА В ПАНАГЮРИЩЕ
» РК Варна-Евксиноград с дарение в помощ на уязвими лица за Великден.
» Ротари клуб Севлиево с мисия да предпази медиците в региона
» Ротари клуб Стара Загора с дарение на ОД на МВР Стара Загора
» Ротари клуб – Габрово дари апаратура и офис техника на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“