Послание на ДГ Веселин Димитров за м.септември.2018
Дата: 01.09.2018

Нашият житейски път е гирлянд от спомени, свързани с познанието

Бургас, 01 септември 2018 г.
 
„Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред - засади дърво. Ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!"
Конфуций
 

 
Скъпи ротариански приятели,
 
През настоящия месец за сетен път ще удари училищният звънец, оповестяващ началото на учебната година. Много деца за първи път ще се докоснат до дебрите на знанието и ще почувстват вдъхновението да се учат и образоват.
 
Всеки от нас помни първия ден, в който е прекрачил прага на учебната стая. Всеки помни момента, в който се е научил да чете и пише, момента, в който е преминал в по-горно ниво на своето образование.
 
Нашият житейски път е време, в което не спираме да се учим. Той е гирлянд от спомени, свързани с познанието. Живеем в динамичен свят, и всеки ден се налага да научим нещо ново, нещо различно, за да сме в крак с промените.
 
Обучението е непрекъснат процес. В живота си получаваме и знания, които образователната система не е успяла да ни предложи. Важно е, че тя е положила основите - желанието ни да надграждаме, да се усъвършенстваме: да се учим. Натрупаните знания са нашият опит - най- ценното, което притежаваме. И какво по-ценно има от това да споделиш своите знания с приятели, с хора, желаещи да превърнат своите общности в привлекателен център?
 
Когато помогнем на човек в нужда да се нахрани, да намери работа, спасяваме човек в беда. Когато помогнем някому да се научи да чете и пише, да се образова - даваме му свобода.
 
Всеки ден виждаме как много хора пишат грешно, използват цифри и символи, независимо, че притежаваме една от най-старите азбуки. Нашата писменост, съхранена през трудни времена и запазена за поколенията, е част от нашата уникална идентичност.
 
Темата на месец септември, определена от Ротари Интернешънъл, е основно образование и грамотност. Това е и една от зоните на фокус на Фондация Ротари. Ротарианците по цял свят са си поставили за цел справянето с това предизвикателство - неграмотността, която е бич, създаващ предпоставки за проблеми със здравеопазването, хигиената, икономическото развитие и опазването на мира.
 
И друго искам да спомена в този месец посветен на oбразованието: когато предложим потенциален кандидат за ротарианец, ние трябва да направим необходимото за неговото обучение. Динамиката на нашето време налага да провеждаме обучение и за настоящите ротарианци. Чрез програмите Интеракт и Ротаракт ние можем да предадем нашите познания на новите поколения. Спонсорирайки участници в Международен Младежки Обмен, ние даваме възможност на млади хора да натрупат международни познания.
Когато някой си помисли, че има достатъчно познания и няма нужда да учи нови неща, то е добре да си припомни думите на Сократ “Аз знам, че нищо не знам!”.
 
Приятели, вярвам, че можем да бъдем вдъхновението за знание, обучение и грамотност.
 
Ваш в Ротари,

Веселин Димитров,
Дистрикт гуверньор 2018-19
Дистрикт 2482 България