Послание на ДГ Веселин Димитров за м. Ноември 2018
Дата: 01.11.2018



Бургас, 01 ноември 2018г.
 
"Човек може да умре, нациите могат да възникнат и да изчезнат, но идеята продължава да живее. ", Джон Ф. Кенеди
 
Скъпи ротариански приятели,

В един слънчев ден, през есента на 2017г., имах удоволствието да се запозная и докосна до Г-н Минко Балкански - един от най-известните учени в областа на физиката в световен мащаб.  Един успял българин. Той ми разказа за своя житейски път, изпълнен както с успехи, така и с много изпитания и разочарования. Въпреки тежките моменти, които е преживял, той никога не се отказал от своето желание да се учи и развива.
През годините г-н Балкански е помогнал на много българи да продължат своето образование в реномирани учебни заведения. Дори и в момента, в своето родно село Оряховица, той е направил лятно училище - база за обучение на деца, търсещи просвещението.
 
Това беше един незабравим ден и думите на Г-н Балкански, които оставиха отпечатък в моето съзнание са: “Истинското щастие е когато дадеш, опитайте и ще видите!”.
 
През далечната 1917г. президентът на Ротари Интернешънъл, Арч Клъмф, споделя пред делегатите на конгреса на организацията в Атланта, че е “подходящо да приемаме дарения с цел да правим добро по света”. Той представя идеята за създаване на фонд, който да подпомага Ротари клубовете - идея, която полага основите на нашата фондация, Фондация Ротари. Идея, която прави възможно реализирането на днешните глобални проекти, допринасящи за положителната промяна в живота на хората и общностите по света. Идея, която генерира и управлява даренията на ротарианци, правителства и други организации, която е извоювала признанието да е първа по доверие сред много други фондации.
 
Ноември е обявен от Ротари Интернешънъл за месец, посветен на Фондация Ротари.
 
Фондация Ротари е родена с идеята да бъде съпричастна със службата на ротарианците и благодарение на нашата инвестиция в бъдещето на света, нашите дарения се е превърнала в един от символите ни.

И когато говорим за Бъдещето, искам да подчертая една дата: на 5-ти ноември отбелязваме 56 години от създаването на първия Интеракт клуб в света. Програмата Интеракт, насочена за работа с млади хора на възраст от 12 до 18 години, е чудесна възможност да дадем на подрастващото поколение своите познания, да ги подпомогнем в изграждането им като професионалисти и лидери.
 

На 17-ти ноември във Велико Търново ще се проведе семинара на Фондация Ротари. Събитие, по време на което ще научим добрите практики, ще открием нови възможности за реализиране на добри дела.
 
На 24-ти ноември в Габрово ще се проведе Асамблея за Интеракт. Това е чудесна възможност да предадем своето вдъхновение на нашите млади приятели, да станем част от тяхната изява и да обогатим познанията си.
 
Приятели, месец ноември е изпълнен със събития. Това е следствие на вдъхновението, което мотивира нас ротарианците и нашите общности в продължение на много години, благодарение на идеята Ротари. 
 
„Ако искаш да построиш кораб, не започвай да караш хората да събират дъски, да разпределяш работата и да даваш заповеди. Вместо това ги научи да копнеят за огромното и безкрайно море.” Тези думи, изречени от Антоан дьо Сент-Екзюпери ни вдъхновяват да продължаваме да инвестираме чрез Фондация Ротари, да служим на своите общности, да даваме своя принос в развитието на бъдещите поколения.
 
Ваш в Ротари,
Веселин Димитров,
Дистрикт гуверньор 2018-19
Дистрикт 2482 България